6-ти общонационален протест срещу рекордно високите цени на горивата органиизрат от Гражданско сдружение "СИЛА."

Протестите, чието начало е в 17.00 часа, ще се проведат в повече от 13 града в страната под формата на шествие, събиране на подписка или блокада на пътища и ключови обекти.

От сдружението обосновават протестните действия с необосновано покачващите се цени на горивата и достигането им до рекордни стойности на дребно, както и монополизирането на пазара на горивата и бездействието на държавата за промяна на условията за внос.

Организаторите са подготвили въпроси към премиера Бойко Борисов, председателя на КЗК Петко Николов, шефа на Митниците Ваньо Танов, данъчен номер едно Красимир Стефанов. Питанията са свързани с пазарния дял на играчите на пазара на горива; какви са резултатите на експертната група, която проучва ситуацията около високите цени на горивата; защо чак сега се отнема лиценза на "Лукойл", при положение, че не е спазен законовия срок за свързване със системата на НАП.

От „СИЛА" настояват за пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива; включване в КЗК и ДКЕВР на граждански организации и организации на потребителите; премахване на създадените бариери за навлизане на нови участници на пазара на горивата.