Шестдесет процента от производството на безалкохолни напитки в страната е незаконно, твърдят производители от Варна, цитирани от Би Ти Ви.

Голяма част от тези стоки, които се предлагат в търговската мрежа, се правят в мръсни гаражи и съдържат опасни за здравето съставки.

От днес Районна инспекция по опазване и контрол на общественото здраве във Варна, проверява цехове и предприятия, произвеждащи безалкохолни в областта.

Най-сигурният показател за това, че напитките са с лошо качество е цената, твърдят производителите. Ако двулитрова бутилка се предлага на цена под 75 - 80 стотинки, това е знак, тя е произведена при лоши хигиенни условия и да съдържа вредни за здравето подсладители и оцветители.

"Това, което се използва в момента - това са захарин, цикламат и аспартам. Те си имат норми, трябва да бъдат в допустими норми. А примерно там се използват повече захарин и цикламат, които са по-евтини и по тоя начин за тях напитките излизат по-евтини", твърди производителят Румен Стоянов.

Безалкохолните напитки са сред най-рисковите за здравето храни у нас, заедно със сладкарската продукция. Според проверяващите санитарни инспектори сред най-често срещаните нарушения е именно наличието на забранени съставки, което често не се отбелязва на етикетите. Заради старта на летния сезон от днес РИОКЗ проверява и обекти в курортните комплекси.

"Ще се проверяват обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, включително и тези в детските заведения, ученически лагери, почивни станции и хотели", заяви д-р Пенка Димитрова от Дирекция "Здравен контрол" в РИОКОЗ.

Проверките трябва да приключат до 11 май, месец преди началото на активния туристически сезон.