Съдържанието на млечен концентрат, разреден с вода, е 60-­70 % от млякото в преработвателните предприятия, информира money.bg.

Два пъти се е увеличило съдържанието на несуровите млека в суровината, която мандрите във Великотърновска област преработват, казва Георги Тончев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите пред в. Янтра днес.

Този концентрат се внася от страни ­- членки на ЕС. Разреден с вода, един литър струва 45 ст.

Георги Тончев обяснява, че това е причина за намаляването на изкупната цена на суровото мляко. В някои изкупвателни пунктове суровината за преработка вече се приема дорипо 45 ст./л. Засега това се отнася най-вече за продукцията от малките животновъдни стопанства.

Припомняме, преди дни млекопроизводители се оплакаха, че натискът на мандрите за понижаване на цените е възможен заради масовия внос на сухо мляко, от което се произвеждат сирене и кашкавал.

Все още млякото, добито в големите кравеферми, се изкупува по 65- ­70 ст./л. Фермерите обаче се притесняват, че и тази цена вероятно ще тръгне надолу.

Подобно е положението и с овчето мляко, което фермерите скоро започнаха да предават за преработка.
Миналата година неговата изкупна цена стигна 80­-90 ст./л. Стопаните не бяха доволни от тази сума заради увеличените разходи по отглеждането на животните, което стопи тяхната печалба.

Тази година в началото на кампанията мандрите започнаха да приемат овчето мляко по 1,20 лв./л. Изкупната цена на тази суровина вече е паднала до 1,10 лв.