Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лв., като този отрасъл отбелязва устойчив ръст през годините. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на "eBay Seller Summit 2017".

"Последните данни на Евростат от доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС" показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година", посочи заместник-министър Манолев.

Ръстът, който онлайн търговията има в страната ни изпреварва средния за Европейския съюз, но все още сме в етап на догонване на западните държави по този показател.

"Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна", посочи Александър Манолев. Той допълни, че броят на малките и средни предприятия в България е над 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната.

"Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър", каза още заместник-министърът.

В рамките на изказването му бе обърнато внимание на разработената от страна на бизнеса и държавата "Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)", като основа за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция.

"България има своите силни страни - качествен Интернет, силен IT сектор, силна електроника, електротехника и мехатроника, които трябва ефективно да използваме за цифровизирането на икономиката ни", подчерта Александър Манолев.