74 деца са загинали в пътно-транспортни произшествия на територията на страната за изминалата година.

Това сочат данни от справка за катастрофите у нас през 2008-ма година, съобщиха от МВР. Тя е във връзка със започналата кампания за безопасността на децата преди началото на новата учебна година.

От данните става още ясно, че като пешеходци загиналите са 12, а ранените са 521.
През изминалата година като водачи на велосипеди, мотопеди и мотоциклети са загинали други 14 деца, а са ранени 209. 48 са загиналите деца и юноши-пътници.

Ранените пътници деца са 655.

1355 е общият брой на ранените деца в инциденти през 2008г. От тях по вина и с участие на възрастни са пострадали 703.

В тази връзка от МВР за пореден път апелират за повишено внимание, както на шофьорите, така и на родителите, особено след старта на учебната година.

С началото на новата учебна година столичните пътни полицаи стартират редица инициативи, чиято основна цел е да се намалят пътните инциденти с деца.

За да се избегнат произшествията на пътя "Пътна полиция" съветва родителите да изберат най-безопасния маршрут от дома до училище и да запознаят ученика с правилата за пресичане.

По връхните дрехи на детето, чантата и обувките му, е добре да има светлоотразителни елементи тип "котешки очи".

Недопустимо е родителите да оставят дете под 7-годишна възрастбез надзор да кара велосипед, посочват от МВР. Задължително, когато в колата пътуват деца до 12-години, те трябва да ползват обезопасителни системи - седалки и столчета.

В населено място шофьорите трябва да се движат със скорост под максимално разрешената, с готовност за реагиране при внезапна поява на дете, допълват от там.

Пътните полицаи припомнят на децата, че дори да закъсняват, никога не трябва да пресичат улицата тичайки.

Учениците трябва да се огледатпреди да пресекат пътното платно, дори когато са на кръстовище със светофарна уредба и свети зелено. Опасно е да се пресича между паркирани автомобили, допълват от МВР.