Хлебопроизводители предлагат да се въведе минимална защитна производствена цена на хляба, която за хляб от 700 грама не би трябвало да бъде по-малко от 80-90 стотинки.

Това съобщи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от БиТиВи. Тя каза, че това са разчети към днешна дата, като трябва да се имат предвид промените в цената на брашното.

Според нея въвеждането на цената ще извади "на светло" т. нар. "сив сектор" в бранша, който по думите й е 60 процента.

Кукушева посочи, че "сивата икономика" се изразява в необявени продажби, суровини, които се движат без фактура, неплащане на осигуровки и данъци, както и че много от фирмите произвеждат тестени и сладкарски изделия, без да са регистрирани по Закона за храните.

Общо 460 000 тона брашно е изтъргувано за миналата година по документи, а за да се изхрани населението, е необходим един тон, заяви Кукушева. Тя посочи за пример Гърция, където е въведена минимална защитна цена и съответно "сивият сектор" е само 2%. Там тази цена на хляб от 500 грама е 2.20 евро.

С въвеждането на същата мярка и у нас ще можем да говорим за качество и безопасност на хляба, отбеляза Кукушева, като добави, че на някои места сега се предлага хляб за 0.35 лева.

От 1 ноември ще бъде въведена запазена марка за качеството на изделията и тя ще бъде отбелязана в етикетите на всички членове на федерацията. Така потребителите ще могат да разпознаят продукта.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще поиска от финансовия министър Симеон Дянков съдействие за извършване на съвместни проверки на производителите на брашно и хляб.

Проверките ще бъдат извършени от Националната служба по зърното и фуражите и НАП. Ще се следи качеството на продукцията, а данъчните ще изискват документи за платени данъци, такси и съответствия на оборотите с наличната продукция и складови запаси.

Целта на проверките ще бъде намаляване на сивата икономика в сектора и гарантиране на качеството на брашното и хляба за потребителите.