Дори правителството да реши да намали акциза върху дизела за оставащите няколко месеца на годината, това ще доведе до поевтиняване на горивото само с 4-5 стотинки и няма да реши проблемите на превозвачите.

Това смята директорът на Дирекция "Данъчна политика" към финансовото министерство Людмила Елкова.

България въведе изпреварващо акцизната ставка за дизела, която по график трябваше да действа през 2010 г.

Елкова се съгласи, с това, че България е изпреварила наистина с една стъпка.

Тя обаче коментира, че би могло принципно да се намали акциза до размера на това, което всъщност трябва задължително да се постигне. Намаляването няма да е за повече от 6 месеца, тъй като ние 2009-та отново трябва да се увеличи акцизната ставка.

"Акцизът и цената не са в пряка връзка. Намаляването на акциза по никакъв начин не значи намаляване на цената", бе категорична Людмила Елкова.

Припомняме, едно от исканията на превозвачите, които започнаха от днес протести, е за намаляване на акциза или за неговото премахване, докато трае кризисното положение. Друго предложение на превозвачите е да се започне да се възстановява ДДС-то върху горивата.

Протестите се провеждат днес в 28 града на страната. Те са само предупредителни, като превозвачите ще изчакат до сряда отговора на техните искания от страна на премиера Станишев и министъра на финансите Орешарски.