НЕК и двете американски електроцентрали AES Гълъбово и Контур Глобал са подписали преди минути меморандум за разбирателство, в който е записано, че цените по дългосрочни договори ще се понижат.

Трябва да бъдем компенсирани, ако намалим цената на тока, обявиха „US тецовете"
Още...

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която в момента отчита резултатите от 100 дни управление. Петкова заяви още, че в договореностите е залегнало НЕК да се разплати с електроцентралите, като дължимата сума към тях е около 600 милиона лева. Очаква се преговорите да бъдат финализирани до края на март.

Други мерки, които се очаква да повлияят добре върху финансовото състояние на НЕК, която има задължения от близо 4 млрд. лева, са приетите вчера от Комисията по енергетика промени в закона. Чрез тях на първо място ще спре изкупуването на електроенергия, произвеждана от топлофикации и която не е получена по метода за високоефективно комбинирано производство.

Петкова опроверга появили се наскоро спекулации в медиите, че НЕК ще бъде разделена на няколко дружества.

Освен това с предложените промени се ограничава и изкупуването на електроенергия на централи работещи на биомаса, както и техните преференциални цени.

Към настоящия момент тече първият етап от модернизирането на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй. За съжаление по отношение на 5-и блок всички процедури които трябва да бъдат извършени трябва да се случат максимално бързо, защото нямаме резерв от време, каза още Петкова.

По отношение осигуряване сигурността на доставките и енергийната независимост бяха предприети няколко действия. Водещите от тях са издаването на решение от МС за проучвания за природен газ в находищата Силистар и Терез в Черно море, отчете още министърът.