Българската страна възнамерява да възстанови работата на службата по търговско-икономически въпроси в Аржентина. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Аржентина у нас Н.пр. Алфредо Нестор Атанасоф.

Стоянов посочи, че България няма търговски представител в страната от над три години, а същевременно двете държави имат значителен потенциал за икономическо сътрудничество.

Той отбеляза, че за първите единадесет месеца на 2022 г. износът на страната към Аржентина бележи ръст от над 66% спрямо същия период на 2021 г. Въпреки голямото увеличение на експорта през миналата година обаче двустранната търговия бележела ниски стойности.

Стокообменът между двете държави за периода е 40.2 млн. щ.д.

Според Стоянов възстановяването на службата по търговско-икономически въпроси ще даде нови възможности за по-интензивни контакти с бизнеса на местно ниво и стартиране на конкретни проекти.

От своя страна Алфредо Нестор Атанасоф заяви, че Аржентина планира създаването на икономически хъб в България. Страната вече е започнала конкретни разговори с няколко компании, а целта му е той да даде достъп на аржентинския бизнес до страните от Европа и Балканите.

По негови думи България има потенциал да се превърне в един силните партньори на южноамериканската държава в Европа.

Той подчерта, че Аржентина има голям интерес за задълбочаване на икономически връзки във всички области от взаимен интерес, като някои от тях са минната индустрия и земеделието.