Трябва да имаме готовност за поне едно частично затваряне на икономиката. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев в коментар за актуализацията на бюджета. Коментарът си той направи по време на заседанието на Тристранката в отговор на запитване на КНСБ да бъде внесена яснота по темата.

Това, което чуваме от Европа, от САЩ и това, което се чува по линия на здравното министерство, е, че има голяма вероятност от трета вълна и трябва да имаме готовност за есенно-зимния период, предупреди Асен Василев. Част от разговорите с МЗ е всичко да бъде предвидимо и да не е поголовно.

Първите стъпки в актуализацията на бюджета започнали със здравното министерство, като стигнали до една визия, че в зависимост от нивото на заболеваемост трябва да се излезе със заповед на МЗ, която общо и ясно да казва какво означава за бизнеса и училища, като мерките не се взимат от днес за утре. Ако влезем в зелената, оранжевата, червената или тъмночервената зона - това са мерките, които трябва да бъдат предприети. Тези заповеди трябва да излязат в рамките на тази седмица.

Кирил Петков: Бизнесът не трябва да затваря през зимата, единственият начин - чрез ваксинация

Кирил Петков: Бизнесът не трябва да затваря през зимата, единственият начин - чрез ваксинация

Нивото ни на имунизация обаче било много ниско

В момента сме започнали процедура по актуализация на бюджета. Основните параметри на процедурата са да се запази текущото ниво на бюджет дефицит, като ще може да се реализират по-големи приходи и ще може да се вдигне разходната част, без да се увеличава дефицитът.

Истината е, че дали ще има милиард или милиард и половина в преизпълнението на приходната част, ще знаем през първата седмица на юли месец, каза още Асен Василев. Нашата амбиция е до средата на юли месец да се фиксира макрорамката на актуализацията на бюджета, но трябва да има ясна представа от МЗ какво смятат, че е редно да се прави в различните нива на заболеваемост до края на годината. Това вече може да се използва като основа, за да се проведат поредица от срещи по нов дизайн на мярката, започвайки от септември до края на годината, като бъде заложено в актуализацията на бюджета.

3.4 милиарда похарчила държавата за ковид мерки през 2020 година

3.4 милиарда похарчила държавата за ковид мерки през 2020 година

Най-големи заплати от държавните ведомства взимат слъжителите от Конституционния съд

Другото нещо, което се разглежда като част от това, е вместо мярката за пенсионерите от 50 лева, да се направи преизчисляване на пенсиите, като това залегне устойчиво занапред.

По отношение на дизайна на мерките за бизнеса Асен Василев отбеляза, че на база на сценариите и заповедите на здравния министър е разумно да започнат серия от разговори по какъв начин може да бъде подпомогнат, ако сме в зелената, оранжевата, червената или тъмночервената зона. Това е една добра основа, на която да се стъпи, за да може да се види кои сектори биха могли да бъда засегнати, за да може помощта да бъде прецизна, навременна и предвидима, категоричен бе финансовият министър.

Нямало драма в бюджета - да не светваме червената лампа

Нямало драма в бюджета - да не светваме червената лампа

Според Петър Ганев е време за преизчисление на пенсиите