Не е необходимо да светваме червената лампа за тежка ситуация в бюджета. Това заяви пред БНР Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

Той допълни, че няма голяма драма в бюджета и даде своя прочит на обявеното от финансовия министър Асен Василев очакване за преизпълнение на приходите в хазната с 1 - 1,5 млрд. лева. Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва, е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус, обясни икономистът.

По негови думи към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представяло подоходното облагане.

Плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, посочи Ганев. По негови думи инициативата на НАП да търси касови наличности и да бъде активна, сме я виждали и в предишни години.

Според експерта може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите.

Служебният кабинет амбициран да актуализира бюджета веднага при новото НС

Служебният кабинет амбициран да актуализира бюджета веднага при новото НС

С 1,5 млрд. лв. приходите изпреварват разходите

"Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин", коментира Ганев.

Той поясни, че този начин е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда, и се разпилява. Хората обаче свикнали.

Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш - те бяха само защото беше криза", обясни икономистът.

По негови думи моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност.

Хампарцумян: Пари има, въпросът е как се използват

Хампарцумян: Пари има, въпросът е как се използват

Няма голямо търсене на кредити заради потиснатата икономика

Той посочи и че на фона на приходи като ДДС, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, концесионните такси не играят драматична роля в бюджета. Според Ганев това е "тежка тема за нормален кабинет, който може да я развива в продължение на години".

Той заяви, че от бюджетна гледна точка дори там да има удвояване на приходите, тази промяна ще бъде по-малка от обичайната годишна промяна в приходите от ДДС. Имало много по-големи приходоизточници.

"Тази тема е интересна, но тя е по-скоро интересна като политика - какво трябва да бъде концесионното плащане в една или друга сфера, а от бюджетна гледна точка концесионните приходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три", посочи Ганев.

КНСБ против раздаването "на калпак" на добавката от 50 лв. за пенсионерите

КНСБ против раздаването "на калпак" на добавката от 50 лв. за пенсионерите

Синдикатът настоява размерът на добавката да е диференциран според пенсията