„Покрай оставката ми не бива да се драматизира," категорично заяви Атанас Кънчев.

Той съобщи, че ще изчака изтичането на законовото едномесечно предизвестие, което ще даде възможност за изпълнение на плана за действие по програма САПАРД.

Плащанията по изпълнените проекти по програмата няма да прекъснат, категорично заяви изпълнителният директор на ДФ "Земеделие".

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев е подал оставка, потвърди земеделският министър Валери Цветанов.

Според Цветанов мотивите за оставката са лични, съобщи БНР.

Атанас Кънчев пое ръководството на фонд "Земеделие" в началото на юли, след оставка на предишния шеф на фонда Димитър Тадаръков.

Ако Кънчев бъде освободен, фонд "Земеделие" остава без изпълнителен директор месец преди изтичането на крайния срок за изпълнение на критериите за акредитация на Разплащателната агенция.

През ноември трябва да стане ясно и дали Европейската комисия ще разреши възстановяване на плащанията с европейски средства по спрените проекти на програма САПАРД.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, Атанас Кънчев ще остане на работа до 15 ноември.

"Разговаряла съм и с г-н Кънчев, и с министър Цветанов. Те бяха с целия екип при мен. Мога само да изразя съжаление, че става дума за тежки семейни причини, лични причини, здравословни причини. Не са свързани лично с г-н Кънчев, но нямам право да коментирам," заяви вицепремиерът Плугчиева.

"По Разплащателната агенция, ръководството, което е в ръцете на Емил Дърев и съответно под контрола на министър Цветанов, се изпълняват ангажиментите по извеждането на агенцията от периода на пробация", коментира още тя.