Непочистените улици и лошото време закараха стотици автомобили в автосервизите. Оказва се общината не носи отговорност за щети от преспите.

Въпреки че голяма част от повредите са вследствие на непочистената инфраструктура, общината не носи отговорност за тях - те са за сметка на застрахователите, съобщава TV7.

Застрахователите и автосервизите отчитат ръст на дребните щети. Всяка трета кола в момента е пострадала от зимните условия. Най-често щетите са по стъклата, има и такива, които са провокирани от буци лед, подкартерни кори, подкартерни ламарини, удар в предната броня и др.

Пластмасовите части в долната част на автомобила се чупят лесно, защото са най-крехки, но основна причина за щетите са малките и непочистени улици. Стъклата пък се чупят от хвърчащи камъчета след опесъчаване. Вината обаче не може да се търси в общината, обясниха застрахователи и зимните щети остават за сметка на застрахователите. През пролетта те очакват и втора вълна от деклариране на козметични проблеми като драскотини и вдлъбнатини по бронята.

Много от дребните драскотини по брони, калници и врати поради метеорологичната обстановка не са видни и хората не ги забелязват. Те ще бъдат забелязани след като се оправи времето и се измият автомобилите.

Макар натрупаният сняг да не предразполага към високи скорости, застрахователите съветват да бъдем по-внимателни с шофирането през зимата.