За поредна година стартира кампанията „Коледата безопасна". Представители на държавната власт и бизнеса подписаха Коледен пакт за безопасност на стоките.
Открита е и гореща телефонна линия, на която гражданите могат да алармират за некачествени стоки - 070 111 22.

„Това от наша страна не е просто кампания, а целенасочена политика", заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По думите му един от приоритетите на министерството е защитата на потребителите.

Проверките за негодни стоки ще бъдат интензивни през празниците, закани се министърът. Според него потребителите трябва да знаят правата си.

„Това е една прекрасна инициатива, насочена към нас, нашите деца и нашите родители". Това коментира от своя страна земеделският министър Мирослав Найденов. Според него България не трябва да бъде крайна дестинация за некачествени стоки.

„Големите проблеми със здравето на хората идват в голяма степен от некачествени храни", заяви още той. „Ние трябва да реформираме контролните органи така, че те да са в услуга на хората", смята Найденов.
Ето за това по думите му министерството работи по създаването на Агенция за контрол на храните.

„Малко са държавите, които в своите конституции имат изричен текст за защита на гражданите като потребители", заяви омбудсманът Гиньо Ганев.
България е една от тези страни. С чл. 19 ал. 2 на конституцията ни е гарантирана защитата ни като потребители. Все още обаче не се работи достатъчно за защита на потребителите.

„Защитата на потребителите у нас все още е литература", смята омбудсманът. Правата ни като потребители са също толкова важни като правата ни като пациенти, смята той. Тази кампания е едно добро начало и това трябва да е начин на общуване, смята зам.-вътрешният министър Павлин Димитров.

МВР по думите му е в тясна координация с контролните органи и им създава комфорт за тяхната работа. Предстои едно по-голямо търсене на стоки и услуги около Коледа, коментира Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите. Според него има ефект от подобни кампании.

Потребителите се активизират. Търговците също стават по-диалогични, обясни още той. През 2008 г. по думите на Лазаров у нас са открити 334 опасни стоки. До момента на 2009 г. са открити 202 опасни стоки.