България е в топ 50 на най-иновативните държави в света. Страната ни заема 41 позиция според класация на Блумбърг за 2018 г. Това подчерта заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на откриването на конференцията "Интелигентна специализация и технологичен трансфер като иновационни двигатели за регионален растеж", организирана съвместно от Joint Research Center и Министерството на икономиката. Събитието е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Дончев: Не се очаква драстична промяна в европарите към България

Дончев: Не се очаква драстична промяна в европарите към България

Вноската на България може да стане по-голяма, призна Горанов

Манолев заяви, че дялът на инвестициите в България расте устойчиво в сектори с висока добавен стойност. Това се потвърждавало и от данните на Българската агенция за инвестиции. Данните сочели, че през 2016 и 2017 година около 50% от всички издадени сертификати за инвестиции са в сферата на високотехнологични производства и услуги. По думите на зам.-министъра настоящата 2018 година започва още по-добре като 60% от вече издадените сертификати са в такива отрасли.

"Страната ни има с какво да допринесе в процеса на дигитализиране на икономиката на Европейския съюз", категоричен е Манолев. Той припомни и че България се нарежда на четвъртата позиция по иновационна динамика в класацията на Иновационния съюз от 2017 г., което показвало "наличието на интензивни процеси в иновационната политика на нашата страна".

България е четвърта в ЕС по иновационна динамика

България е четвърта в ЕС по иновационна динамика

Почти една трета от предприятията в страната се оценяват като иновативни, а 17% от тях са реализирали технологични иновации

Манолев иска кредити за постигнатите икономически резултати на България на национално ниво, но трябвало и да задълбочим партньорството в рамките на Европейския съюз. "ЕС винаги е бил сред лидерите в процеса по внедряване на иновации, но днес редица държави отделят огромен ресурс за насърчаване на проучванията и развойната дейност, и ние трябва да направим всичко по силите си да не изоставаме от тези процеси", допълни икономистът.

Манолев коментира, че именно заради това Генерална дирекция "Съвместен изследователски център" към Европейската комисия, съвместно с Българското председателство, ще представи като европейски приоритет платформа за обсъждане и ангажиране с иновации, базирани на място.

Платформата ще бъде с акцент върху Югоизточна Европа и Западните Балкани и ще дава възможност за конструктивен диалог между институциите и бизнеса. Политици, учени, представители на бизнеса, регионалните власти и университетите ще се включат в дебат за добри практики, които да насърчат заинтересованите страни да се възползват от потенциала на специализацията.

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

До месец очакваме пътна карта

"Крайната цел е да се даде възможност на всички региони на Европа да се възползват от интелигентната специализация, за да реализират напълно своя потенциал за технологична промяна", допълни Манолев.

На събитието присъстваше българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на СО Йорданка Фандъкова и други.

Караниколов: Животът няма да поскъпне, като приемем еврото

Караниколов: Животът няма да поскъпне, като приемем еврото

Министърът отчита рекордно ниска безработица