Италианските предприемачи имат силно присъствие в България. Това обяви посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди по време на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщават от Министерството на икономиката.

Към момента у нас са представени над 6000 италиански фирми или такива със съвместно участие в страната. Те създават около 50 000 работни места.

Караниколов и Балди желаят със съвместни усилия у нас да бъдат привлечени нови инвестиции. Това ще затвърди бъдещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в България.

Емил Караниколов увери дипломата, че ще се работи за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия.

Министърът отчете, че Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Според него евентуалното участие на италиански предприятия в инфраструктурни проекти в страната ще допринесе за разширяване на добрите търговско-икономически отношения с Италия.

Емил Караниколов подчерта, че министерството и правителството работят активно за решаване на проблема с работната сила в страната, както и за намаляване на административната тежест за бизнеса.

По време на срещата е обсъдена възможността в България да се организира бизнес форум, на който да бъдат представени предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.

На 2 170.2 млн.евро възлиза през 2016 г. износът за Италия. Тя е на второ място в българския износ след Германия. Има ръст от 1,5% спрямо 2015 година. Вносът от Италия е в размер на 2 067.5 млн.евро. Той се нарежда на 3-то място в общия внос на България, като има ръст от 3,6% спрямо 2015 година.

На 4 237.7 млн.евро възлиза общият двустранен стокообмен. Бележи се ръст от 2,5% спрямо предходната 2015 година. Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн. евро.