"България до сега си остава страната в ЕС с най-голям дял на чуждестранните инвестиции във формирането на местните доходи." Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Красен Станчев, който участва в конференция на тема "Политиките на България в евроатлантическата реалност". 

По думите му чуждестранните инвестиции формират около 80% от дохода. Той е категоричен, че България има много важно място в Европа.

"Членството на България в Европейския съюз е най-дългият период на икономически растеж и просперитет на страната в цялата й история от 878 година насам", обясни икономистът.

Станчев отбеляза, че оттогава БВП е 4 пъти по-висок, доходите са около 3 пъти по-високи, има енергийна независимост, както и чуждестранни инвестиции. Той подчерта, че за периода от 2004 до 2008 г. България е на първо място в света по чуждестранни инвестиции след Хонконг.

Като причина за това, че продължаваме да сме най-бедни в ЕС, експертът посочи, че това се дължи на около 3 години (1995-97г.), когато е имало около 4 пъти увеличаване на бедните по най-строгите критерий на Световната банка, от около 9% на 38% от населението.

"Тогава България е на равнището на 23% от средния доход на човек от населението в ЕС, сега е на 52%", допълни той.

Станчев е категоричен, че ако безразборно харчене на публични средства и безсмислени проекти, то тогава можем по-скоро да догоним Европа.

"Като се започване от Цанков камък, АЕЦ "Белене" и се стигне до "Южен поток" 1 и 2 - всичко това е много безсмислено и води до загуби на национален доход", изтъкна икономистът.

По думите му Европа никога не е била на една или две скорости. Тя винаги е имала много скорости, защото от началото на 50-те години до сега ЕС има една много важна функция и това е запазването на националния суверенитет и националните особености.

"Ако има конкуренция между различните юрисдикции, то тогава Европа ще расте по-бързо и съответно и България", обобщи Красен Станчев.