Гъши дроб, произведен в България, завладява пазара в Белгия, съобщи БТА като се позова на репортаж на телевизия RTL от с. Милево, област Пловдив.

Деликатесът от нашата страна изпреварва по продажби традиционния производител Франция. Същевременно Франция остава първенецът по производство на гъши дроб с 20 000 тона добив годишно, а на второ място се нарежда българското изделие.

Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият в България дроб е от гъски, излюпени от яйца внос от Франция.

Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските. Докато във Франция птиците живеят свободно, в нашата страна те отрастват във ферми.

Телевизията уточнява, че 80 на сто от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция.