България губи 140 милиона евро годишно от случващото се в Египет. Тази позиция е изразил Явор Куюмджиев на дискусия на тема „Протестите в Северна Африка - има ли дилема „стабилност или демокрация"? Погледът на България".

По думите на Куюмджиев - председател на Съвета по икономическа политика към Националния съвет на БСП, в икономическата сфера в момента от арабските страни България има най-активен търговски обмен с Египет и Сирия. Той посочи, че със Северна Африка и изобщо с арабския регион търговският ни обмен е много малък и България е загубила ключовите позиции, които е имала преди 20 години.

Въпреки това обаче това, което се случва в Египет, е много важно, защото Египет е 10-ият по големина търговски партньор на България.

Според Куюмджиев България вече е губи пари от стокообмена заради събитията там. За 2010 година България е изнесла стоки за 202 млн. евро за арабската страна, а е внесла за 60 млн. евро.

Според Куюмджиев целият близкоизточен регион е ключов за бъдещите енергийни нужди на България. Ситуацията може да попречи на подписаното споразумение за доставка на египетски природен газ, както и да попречи на реализацията на проекта „Набуко". Към този газопровод през Сирия или Турция трябва да се включи и египетски газ.

Куюмджиев смята, че България ще загуби и от износ на специална продукция, тъй като Египет, Йемен, Алжир и Сирия са на 80% клиенти на българския военнопромишлен комплекс. Под заплаха според него е и проектът за и създаването на средиземноморски обхват за пренос на електрическа енергия.