Засега няма опасения, че политическите сътресения в страната могат да дадат отражение върху икономиката ни. Това мнение изрази председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

България е седмата най-бързо растяща икономика в ЕС през 2015 г. Това сочи изданието „България в цифри“ 2016 г., което за шеста година БТПП.

БВП се увеличава с 2,9% през четвърто тримесечие на 2015 спрямо същия период на 2014 г., посочи председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов, който представи данните на пресконференция.

Отчита се ръст на промишленото производство от 3% на годишна база през март 2016 г.

Наблюдава се увеличение в преработващата промишленост - метални изделия, машини и оборудване, което е добре за една икономика. Ръст има и в производството на изделия от каучук и пластмаса, текстилни изделия и производството на мебели.

С 6 % се покачва търговията на дребно през 2016 г. на годишна база. По-значително повишение, с 20,1%, се отчита при търговията на текстил, обувки и кожени изделия. След това се подреждат хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия, където увеличението е 13%.

Със 17% са нараснали приходите в бюджета за първото тримесечие на тази година, спрямо същия период на 2015 г. Към месец март излишъкът в бюджета е над 1,8 млрд. лв., спрямо 257, 1 млн. лв. през същия месец на 2015 г.

Страната е обявена за най-добрата дестинация за аутсорсинг в Европа. София е на четвърто място сред най-големите европейски градове в групата на най-добрите дестинации за инвестиции, от гледна точка на ефективността на разходите.

България е подобрила позициите си в много международни класации. Например по индекс на ниски данъци България заема 7-мата позиция от общо 67 държави.

32-ри сме от 162 страни по индекс на мира. По показател правене на бизнес през 2016 г. заемаме 38 място от 189 страни.

Страната ни обаче има и недобри позиции в международните класации. По отношение на здравния потребителски индекс за 2015 г. заемаме едно от последните места 31-во от общо 35 страни.

Симеонов предупреди, че нямаме време за губене, реформата трябва да се прави. По показател световна конкурентоспособност сме на 55 място от 61 страни.

Административната тежест и недоброто обслужване, и свързаната с това корупция остават основен проблем на България, констатира председателят на БТПП.

Симеонов констатира още, че образователната реформа не върви много добре. Освен това, въпреки огромния брой проекти за ключови компетенции на безработни, преобладаващата част от безработните са с ниска квалификация.

„Ние ще подкрепим всякакви отваряния на пазара за специалисти от чужбина в секторите, в които има интерес от инвестиции, а нямаме работна ръка", предупреди той.

По-лесно било да внесем, отколкото да чакаме 5-10 години да се обучат. Дотогава инвеститорите ще са взели решение някъде другаде да отидат, предположи Симеонов.