"Всеки проект между България и Бразилия ни е важен. Бразилия е приоритетен търговско-икономически партньор на България в Латинска Америка. Всяка идея е със стратегически потенциал и ние ще я подкрепим, защото виждаме този потенциал. Не можем без предприемачите - те поемат инициативата и рисковете. Трябва да подкрепим предприемачите". С тези думи се обърна държавният глава Росен Плевнелиев към представителите на бизнес средите от България и Бразилия.

"Българските компании са компетентни и способни, банковият сектор е ликвиден и способен да финансира бизнеса", заяви Плевнелиев.

Според него днес България е остров на стабилност в един динамично развиващ се регион на 12 държави със 150 милиона потребители. "Редица показатели на българската икономика бележат ръст през последните години, включително на БВП, на инвестициите и на износа", твърди президентът.

България също така има едни от най-ниските данъчни и съпътстващи разходи за правене на бизнес в Европа.

Държавният глава обяви, че България ще работи за това да се ускори финализирането на споразумението ЕС-Меркосур, което ще сближи икономиките на двете страни.

Припомняме, МЕРКУСОР е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. То обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу.

Очаква се през есента на 2016 г. да заседава за първи път и Смесената икономическа комисия на България и Бразилия.

"Бразилия е основен търговски партньор на България в Латинска Америка и търси диверсификация на търговско-икономическите си партньорства", заяви председателят на Националната камара на индустрията на Бразилия Робсон Брага де Андраде.

По думите му, съществуват възможности за разширяване на влиянието на България на бразилския пазар в области като инфраструктура, енергетика и урбанизъм. Бразилия е на 14-та позиция по употреба на български стоки в света, предимно фино оборудване и машини.

„Трябва да се използват възможностите за интензифициране на стокообмена и за по-голямо интегриране на производствените вериги“, коментира Робсон Брага де Андраде.