Едва ли ще се стигне до повишаване на цените и едва ли нещо ще липсва в търговските вериги, като се въведе задължението 50% от пресните плодове и зеленчуци да са български. Това заяви пред БНР Мариана Милтенова от Националното сдружение на градинарите.

Припомняме, вчера правителството задължи търговските вериги да предлагат хранителни продукти от местни производители в обектите си.

Според Милтенова твърденията от страна на веригите магазини, че цените ще се повишат, били манипулативни. Хората виждат цените на българските плодове и зеленчуци по пазарите и разбират, че това не е вярно, категорична бе тя.

По нейни думи, за да може да се осигури достатъчно количество от пресните плодове и зеленчуци, хипермаркетите трябва да започнат да сключват договори с българските производители, така че да се гарантира тяхната продукция. Тя подчерта, че никой не произвежда продукция, без да има гаранция за пазара си.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията

Според Милтенова в постановлението на Министерския съвет не са уточнени нито проценти, нито площи, нито съотношението на предлаганата продукция, което давало възможност за тълкуване по различен начин.

Тя изрази мнение, че е трябвало да бъдат определени 50% общо за родните производители.

Милтенова посочи, че много от производителите на плодове и зеленчуци разполагат със сертификати, които всяка година се увеличават и се изискват от търговските вериги. Тъй като не всички производители обаче имат такива, тя изрази надежда за преговори с веригите и за сертификатите.

Задължиха търговските вериги да отделят място за производители по региони

Задължиха търговските вериги да отделят място за производители по региони

Място за продажба, която да е обозначена