Нови мотрисни влакове по релсите на България ще има най-рано след три години. Това каза в интервю за News.bg изпълнителният директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров.

Той уточни, че закупуването на нови влакове е част от плана за възраждане на железницата. "В момента екип от Висшето транспортно училище (ВТУ), от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и от Техническия университет, заедно със специалисти от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и Министерство на транспорта, работят по вида на този подвижен състав, за да може той да отговори най-добре на нуждите и на изискванията на клиентите.

До края на месец юли те трябва да излязат с предложение какъв тип мотрисни влакове са необходими на железниците за следващите 15-20 години", уточни Владимиров. По думите му в края на септември месец ще стартира обществена поръчка за закупуването на тези нови мотрисни влакове.

На въпрос кога ще има нови мотрисни влакове в движение, Владимиров отговори, че обществената поръчка най-вероятно ще продължи около една година.
"Тук слагам и сроковете, евентуално ако има обжалвания. Технологичният срок на изработване на подобни влакове е 24 месеца. След три години, ако всичко върви така както е планирано, би трябвало да има нови влакове". По думите му, за да се случи всичко това е най-важно е изпълнението на нотификацията за държавна помощ към БДЖ в размер на 224 млн. лв. С тях реално ще бъдат погасени задълженията на железницата от времето преди 2009 г.

"Погасяването на тези задължения е изключително важно. Първо искам да кажа, че нотификацията от ЕК е много ясен знак за одобряването на реформите и положителна оценка за това, което е направено през последните седем години. Това показва, че ЕК смята, че БДЖ е едно жизнеспособно предприятие и на финалната права на осъществяване на реформите позволява на държавата да се намеси, да погаси тези 224 млн. лв., за да даде хоризонт за бъдещото развитие на железницата", заяви изпълнителният директор на БДЖ.

Цялото интервю с Владимир Владимиров, четете тук.