Няма такъв проект „Белене." Този проект представлява една съвкупност от подписани документи, които не отговарят на законите в България. Това заяви Стефан Гамизов от Гражданска лига на България

По думите му този проект е създаден върху амбицията на някои хора, които искаха да възстановят руското присъствие в страната: „Тогава тези хора си казаха: нека да похарчим един милиард и после да видим може ли някой да спре проекта."

Гамизов подчерта, че проектът „Белене" никога и по никакъв начин не е кореспондирал със закона за енергетиката, освен това никога не е бил в каквато и да е кореспонденция с ДКЕВР. По думите му никога не е имало конкурс за инвеститор в проекта.

Гамизов покани представители на медиите в началото на месец януари 2011 година в Брюксел, където ще представи филм за това как се договаря бедността на българина. По думите му на тази пресконференция ще бъдат прожектирани престъпленията на член от сегашното правителство.

Той подчерта, че този материал е бил готов още преди три месеца, но са си мълчали заради псевдодокументите, представяни от РЗС. „Публичното пространство се изпълни с махленски свади и ако го бяхме представили на обществото, случаят просто щеше да се потули", поясни той и допълни, че са избрали представянето на 11-минутния запис да стане в Брюксел, тъй като се страхуват от политическа репресия. По думите му, когато е разговарял с представители на правоохранителните органи, те са му казали: „Колкото и да си устат и влиятелен, ще последваш Алексей Петров в кауша."

Ние ще отидем в Брюксел, ще кажем, ще покажем и после тихо и кротко ще се върнем в България. Пък ако е рекъл Господ да поседим в кауша, ще поседим - не е чак такава драма, каза още Гамизов.

Според него става дума за неща, които директно ще ни заведат в Уикилийкс. „Ще видите как от Италия се получава политическа подкрепа, а се затварят очите за злоупотреби с 300 милиона евро", каза Гамизов и подчерта, че на всички е известно как основното занимание на италианския премиер е да съдейства за енергийните проекти на Русия.

В България е загубен какъвто и да е рефлекс за законно и никой не го интересува. Затова ние разчитаме на европейско разследване. Иначе нямаме надежда, че нещо ще се случи, подчерта Гамизов и допълни: „Всички тези хора, които се кълнат и обясняват, че вървим в една посока да си изгледат питомците какво говорят и тогава да видим как ще реагират при последващото земетресение."

Гамизов разказа, че при първото гледане на този материал в Брюксел с тях е имало и 26-годишна журналистка, която е изтичала и е повърнала в хотелската стая, а когато се  е върнала заявила: „Т.е. аз живея от 20 години на място, където съдбата ми е предопределена отдавна."

Става дума за документален филм, на който се вижда "как група престъпници се договарят за престъпленията, които трябва да направят и се хвалят за постигнатите преди това престъпления."

По думите на Гамизов има договорка да се покрият милиард и половина лева, крадени от „Белене" и „Цанков камък" и понеже няма откъде да се вземат тези пари се предвижда да се направи нещо, което е извън нормативите, а дружествата, които печелят ще се отправят в общия кюп НЕК, за да може да се покрият тези задължения.

Той разказа, че вливането на „Марица Изток" и АЕЦ „Козлодуй" към НЕК се прави с цел да се осигури една командна кома, която да остави „Белене" жив.

Никой от енергийния сектор в момента обаче няма да се заеме да ревизира нещата и те ще бъдат запазени така, каза Гамизов и допълни : „Всички проекти са подплатени с някакви скрити форми на държавни гаранции към т.нар. инвеститори."

Той поясни, че не говори конкретно за сегашното правителство, тъй като всички тези неща в енергийния сектор са започнали да се случват още през 1998-1999 година.

Гамизов разясни, че в инвестицията в „Марица Изток 1" е двойна от реалната, а в „Марица Изток 3" - тройна. „В „Белене" то тук имаме 1.5 милиарда евро изхарчени пари и нищо от отсрещната страна", подчерта той.

По думите му АЕЦ „Козлодуй" също има поети ангажименти, които рано или късно ще трябва да започне да изпълнява.

ТЕЦ „Варна", Бобов дол, Кочавки и „Брикел" не коментирам, там нещата са ясни. И какво остава на пейзажа - „Марица Изток 2", който работи на 2.5 пъти по-ниски цени от това, което произвежда, каза още той.

Гамизов бе категоричен, че всичко това ще доведе до поскъпване на тока, но не се ангажира с колко точно. „В момента товарът в енергийната система на страната е много нисък, тъй като икономиката и доходите на потребителите са на дъното. Затова и няма потребление на ел.енергия. И точно сега този пазар започва да изплаща 15 г. безумния в енергийния пазар", изтъкна още той.