Премиерът Сергей Станишев подчерта необходимостта от предприемането на мерки за стабилизиране на възникналата ситуация за сигурността на доставките от електричество в региона след предсрочното спиране на 3-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Тази ситуация влияе негативно върху политическата и икономическата стабилност на Западните Балкани и блокира развитието на регионалния енергиен пазар.

Това Станишев заяви по време на срещата си с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, който е у нас за участие в международната конференция "Развиваща се енергийна общност в Югоизточна Европа".

Премиерът Станишев подчерта, че България ще настоява да бъдат предоставени възможности за финансиране на АЕЦ "Белене" и на допълнителни компенсации за ранното затваряне на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй" чрез финансовата перспектива след 2009 г.

От своя страна комисар Пиебалгс посочи, че според него България ще получи политическа подкрепа от ЕК, ако поиска реалистично обосновани допълнителни компенсации и след 2009 г.
Той заяви, че не вижда реални аргументи за отварянето на 3-4 блок на АЕЦ "Козлодуй" след като през 1999 г. българското правителство е поело ангажимент за това.
Аз не съм променил позицията си за спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" и за нас този въпрос е приключен още с решението на българското правителство през 1999 г., заяви еврокомисарят.

Европейският съюз подкрепя изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и на АЕЦ "Белене", които ще осигурят по-голяма сигурност на България и Гърция.
Това подчерта по време на на срещата Статишев.

Министър-председателят посочи, че България ще разчита на сериозната подкрепа на Европейската комисия при реализацията на проекта АЕЦ "Белене", поради изключителната му важност за сигурността на енергийните доставки и за стабилността на целия регион.

Премиерът изтъкна, че изграждането на АЕЦ "Белене" е не само от голямо значение за поддържане сигурността на електроенергийните доставки в Югоизточна Европа, но е и в изпълнение на целите за намаляване на емисиите парникови газове, заложени в новата енергийна политика на ЕС.

По време на разговорите министър-председателят изтъкна, че България е активна и конструктивна страна-член на ЕС в изграждането на общата енергийна политика на Европа, която е насочена към сигурност на доставките, конкурентоспособност и устойчиво развитие при опазването на околната среда.
С геостратегическото си положение страната ни има ключова роля при реализирането на големите инфраструктурни проекти, свързващи стария континент с другите региони.

Според българската страна проектът НАБУКО има приоритетно значение за намаляване на зависимостта от един източник и доставчик на енергоресурси. Министър-председателят още веднъж подчерта заинтересоваността ни от проекта Набуко посочвайки, че България досега е била най-активната страна и ще продължи да го подкрепя и в бъдеще.