Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Припомняме, че снощи стана ясно, че кметовете на общини са получили уведомление от министъра в оставка Лиляна Павлова, че трябва да спрат да сключват нови договори за саниране. Причината е, че е достигнат разполагаемият финансов ресурс от 1 млрд. лева.

В писмото до местните управници се подчертава, че предвид процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 г., обстоятелството, че правителството е в оставка, на този етап следва да се преустанови поемането на нови ангажименти, надвишаващи разполагаемия ресурс от 1 млрд. лева.

На кметовете се препоръчва временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата и обявяването на нови обществени поръчки, както и временно да преустановят обявяването на обществени поръчки за избор на изпълнители по определените дейности. Това трябва да стане считано от днес, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по програмата.

Не подписвайте нови договори за саниране, зове Лиляна Павлова

Не подписвайте нови договори за саниране, зове Лиляна Павлова

Правителството спира санирането, парите са свършили

В съобщение до медиите от тази сутрин, от МРРБ обясняват, че кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме Бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата.

Отбелязва се още, че правителството в оставка е предложило бюджетът по програмата да бъде увеличен с още 1 млрд. лева. Предвид факта, че останалите партии в парламента са се обявили срещу продължаването на санирането, не можела да се гарантира приемственост и нейното продължаване.

От ведомството на Лиляна Павлова са категорични, че не могат да поставят под риск и да оставят финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят продължаването на програмата.