От днес влизат в сила новите цени в столичния градски транспорт. Билетчето вече струва 1 лев.

Това стана след решение на общинския съвет от началото на юни месец и по предложение на заместник-кмета по транспорт Велизар Стоилов и от председателя на транспортната комисията в СОС Радослав Тошев.

Билетът за таксуване на нередовен пътник остава на стойност десет пъти по-висока от цената на билета за пътуване. При отказ да се заплати глобата ще се съставя фиш за нередовен пътник от 20 лева.

Новата цена на билета за пътуване, продаван от водачите в градския транспорт ще е 1,10 лева.
Комбинираният билет ще е 1,40 лева, талоните за пет пътувания - 4,25, а за десет пътувания - 7,50 лева.
Еднодневната карта за всички линии от 1 юли ще е 4 лева, петдневната - 15 лева, а месечната - 50 лева.

До края на месеца столичани ще могат да заменят закупените от тях билети с цена 0,70 лв. за билети с новата цена от 1 лв. Това те ще могат да извършват в бюрото за абонаментни карти на пл. „Възраждане" № 1 и в сградата на „СКГТ-София" ЕООД на бул. „Кн. Мария Луиза" № 84.
Новите билети ще се получават след заплащане на място на разликата в цената.

От Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) обявиха, че ще заведат дело в Административния съд срещу промяната в Наредбата за превоз на пътници в обществения транспорт и увеличаването на цените на билетите.

През последните месеци съдът отмени редица решения на СОС и обяви за незаконосъобразни: глобите в градския транспорт, рекламата в превозните средства, местните данъци в частта им за личните автомобили и организацията на движението в града (паркирането) и др.