От асоциацията "Българска асоциация биопродукти" също подкрепат идеята на МЗХ и правителството за подкрепа на родните производители.

Те посочват, че през годините многократно са поставяли въпроса за изключително трудния достъп до рафтовете на големите вериги магазини в България, заради непосилните условия по отношение на количество произведена продукция, изискването за централизирано зареждане на един склад за цяла България, което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите.

От друга страна това влияе на качеството на пресните плодове и зеленчуци, натиска по отношение на цени и промоции, които са безпрецедентни и не се срещат никъде спрямо колегите ни от останалите европейски страни.

Веригите предлагали пазар на паркинга за родните фермери

Веригите предлагали пазар на паркинга за родните фермери

Производители в Ямболско изхвърлят продукцията си - няма купувачи

Резултатът от условията до този момент бил, че 95% от българската биопродукция се изнася, а отскоро обособените рафтове на веригите магазини за Биопродукти са пълни с вносна продукция на изключително високи цени. В много случаи това било преопакованата и преетикетирана тяхна продукция.

"В този критичен за страната момент, смятаме че е изключително важно държавата, а и българските потребители, да окажат натиск на веригите супермаркети в посока за осигуряване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и традиционни български храни, в това число и биопродукти. И това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока проява на солидарност, в посока съхраняване и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти", заявяват от асоциацията.

"На пръсти се броят пробивите на наши колеги в отделни вериги. В повечето случаи се изискват гаранции, неустойки, допълнителни сертификати, и най-вече обеми и централизирано зареждане, което е непосилно за по-малките биопроизводители", заявяват от Българска асоциация биопродукти.

Земеделците приветстват мерките на правителството за сектора

Земеделците приветстват мерките на правителството за сектора

АЗПБ: Ако това не се беше случило, магазините щяха да останат празни

Биопроизводителите се аргументират, че по никакъв начин с новото постановление и условия за пласмент на продукцията им качеството не е подложено на риск, тъй като притежават сертификати. По отношение на цените и твърдението на търговците, биопроизводителите също отричат тезата им, тъй като цените, които наблюдават вече по щандовете, били в пъти по-високи от тези, с които те работят.

В крайна сметка предложеното постановление на Министерския съвет не налага ограничение, на който и да било доставчик да снабдява веригите, да предлага качествена и достъпна храна и да бъде представен на рафтовете на веригите. Проектът просто иска гарантирано място и осигурен достъп на местните производители от различните региони до местните клонове и магазини на тези вериги - нещо, което отдавна е реалност в цяла Европа, заявяват от асоциацията.

Министерство на земеделието и храните защитава постановлението, предложено за съгласуване в Министерски съвет. Тази сутрин министър Десислава Танева заяви, че много от твърденията в отвореното писмо на Сдружението за модерна търговия са манипулативни. Подкрепа постановлението получи и от съюз "Произведено в България" и АИКБ.

За ръст на цените и дефицит с ново извънредно правило предупреждават търговските вериги

За ръст на цените и дефицит с ново извънредно правило предупреждават търговските вериги

Проектът им е представен днес от Министерството на земеделието