Асоциацията на земеделските производители в България подкрепя приетите мерки за обезпечаване на работата на фермерите и преработвателите за бързо преодоляване на кризата. Това заявяват от земеделската организация в своя официална позиция.

След предложение на АЗПБ безработните ще могат да работят временно в селското стопанство на трудови договори, като за тази цел няма да бъдат лишени от обезщетенията си за безработица. Друго предложение на асоциацията, което беше подкрепено от над 40 браншови организации и от правителството, включва специален статут на карантиниране за земеделските работници, което ще гарантира непрекъснатост на цикъла на работа. Заповед на министъра на здравеопазването вече дава им статут на "критични работници" заедно с медицинския персонал.

Земеделци зоват да не превръщаме борбата с коронавируса в игра на глада

Земеделци зоват да не превръщаме борбата с коронавируса в игра на глада

Искат да работят при "специфичен режим на карантина"

Земеделската организация приветства и предложението на Министерството на земеделието, относно задължението на търговските вериги да осигуряват специализирано пространство за основни групи български храни, произведени от регионални земеделски производители. Те са категорични, че мярката за отварянето на фермерските пазари е глътка въздух за земеделските производители.

От асоциацията одобряват думите на премиера Бойко Борисов, който се обяви против отварянето на европейски граници за сезонни работници, тъй като това повишава риска от разпространение на коронавируса.

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Танева призовава за национално отговорно мислене

Председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов благодари на правителството, Оперативния щаб и Министерството на земеделието, че са удовлетворили част от предложенията им за специални мерки за сектора. Ако това не се беше случило и не бяхме предприели съответните действия, щяхме да бъдем изправени пред опасността магазините да останат празни, категоричен бе той.

По думите му реакцията на държавата е била мигновена.

Върбанов заяви, че критиките, че предложените мерки са недемократични, са опит за популизъм. Той увери, че земеделските стопани са готови и за пика на разпространението на заразата.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията