Търговските вериги предлагат български производители да могат да продават стоките си на паркингите на големите супермаркети, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Предложението от Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги е само ден след като от Сдружението излязоха с икономически и юридически аргументи срещу идеята в търговските вериги да има определен процент за български продукти

За ръст на цените и дефицит с ново извънредно правило предупреждават търговските вериги

За ръст на цените и дефицит с ново извънредно правило предупреждават търговските вериги

Проектът им е представен днес от Министерството на земеделието

Днешното предложение е направено по време на видеоконферентен разговор със земеделския министър Десислава Танева по инициатива от Сдружението за модерна търговия.

Предоставяне на част от паркингите пред търговските вериги за дребните производители може да бъде краткосрочно и само за магазините, които имат паркинг. Срокът за осъществяване на тези пазари да бъде обвързан с извънредното положение в страната, са предложили представителите на търговците.

Биопроизводителите се надяват, че вече ще имат достъп до щанда

Биопроизводителите се надяват, че вече ще имат достъп до щанда

95% от българската биопродукция се изнася

,,Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им", заяви министър Танева. 

Мотивите й са, че местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Предложението на търговските вериги ще бъде изпратено до браншовите организации в сектор "Земеделие" за становище, което се очаква до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Те изброяват някои от проблемите

По искане на Сдружението за модерна търговия бе създадена работна група с експерти от земеделското министерство с председател директорът на дирекция "Политики по агрохранителната верига".

От Сдружението за модерна търговия /СМТ/ съобщиха, че утре по инициатива на министъра на икономиката Емил Караниколов ще има среща с представители на браншови организации на български производители и на търговските вериги.

По техни данни към края на 2019 г., повече от 67% от асортимента в основните хранителни категории в четири от водещите ритейлъри (индустрия на търговия на дребно) са от български продукти. Този дял е най-висок при месните продукти - 76%, следван от хляба със 73%, млечните продукти с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.

Допълнителна полза за производителите е възможността да развият бизнеса си и да излязат на международни пазари, пишат от сдружението. 

Важно е да се има предвид, че в България оперират изключително много производители на хранителни продукти с различни географска локация, мащаб, инвестиции и съответно капацитет на производство, сертифицираност за качеството на произвежданите продукти и т.н. Предложените към момента мерки биха оказали различен, в много случаи негативен, ефект върху техния бизнес и много от тях вече декларираха становищата си по тази тема. 

Агнешкото е достатъчно за празниците

Агнешкото е достатъчно за празниците

Позицията на търговските вериги е манипулативна

Докато министър Танева и представители на големите търговски вериги обсъждат възможността български хранителни стоки да бъдат продавани в търговските вериги, които работят в България, производители в Ямболско вече изхвърлят продукцията си, защото няма кой да дойде при тях и да я закупи. С над 20 дни е закъсняла продажбата на зеленчуков разсад в Ямболско, съобщи БНР.

"Ако се продължи по този начин, всички ще бъдем на нула с разсадите. А, ние като не можем да ги продадем, не можем да купим семена, за да заложим после за готова продукция", каза Мария Балтова от село Дражево.

Заради противоепидемичните мерки не се допускат хората от селата да купуват разсад. "Нас ни пускат, защото ние си имаме документи за производители. Никой не ни спира, идваме на работа, но като не могат да дойдат хората", каза тя.

Преди две седмици превозвачите в Ямбол спряха движението на автобусните линии заради липса на пътници.