В последните дни живот на правителството се назначават шефове в най-големите предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията с конкурси на тъмно и с много съкратени срокове за кандидатстване. За това алармира бившият изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов. Той посочва, че в петък следобед (1 юли) са открити конкурси за нови шефове на предприятията от военно промишления комплекс на България със срок от 3 дни за подаване на документи - до понеделник (4 юли).

Според него целта е Корнелия Нинова да бетонира свои верни хора в ключови предприятия. Всеки разбира, че за срок от три дни, които съвпадат с уикенда, външен човек, дори с късмет да разбере за обявения конкурс, трудно ще подготви списъка с документи, които се изискват за кандидатстване", коментира Александър Михайлов. Така каквото и да стане с правителството, военнопромишленият комплекс ще остане в ръцете на председателката на БСП", добави бившият шеф на "Кинтекс".

"Вазовски машиностроителни заводи" е държавно предприятие с 4000 работници и е вторият по големина оръжеен производител у нас. От началото на годината новите договори на дружеството надвишават половин милиард лева (по информация разпространена от дружеството за медиите). "Кинтекс" е единственият държавен търговец в областта на отбранителната индустрия, дружество с 55 годишна история. В добрите си години предприятието изнася и реализира продукция за няколко стотин милиона лева годишно.

Заедно с двете стратегически предприятия от военнопромишления комплекс на България, нови шефове с 3-дневен срок за кандидатстване се търсят и за "Ел Би Булгарикум". То също е много атрактивно, защото освен познатите от търговската мрежа млечни продукти, които предприятието произвежда, на него всяка година се превеждат и сериозни суми за патента за използване на българската бактерия за кисело мляко.

"Това, което се случва в системата на Министерството на икономиката и индустрията е скандално. Корнелия Нинова говори пред медиите, че държавните предприятия могат да се управляват по-добре от частни, но назначава ръководителите им по крайно съмнителен начин", казва още Александър Михайлов.

Той изтъкна, че това са поредните конкурси със съкратен срок за кандидатстване, след като в началото на миналата седмица, без информация за медиите, бяха открити конкурси за Държавна консолидационна компания, Национална компания "Индустриални зони" и Българска агенция за експортно застрахова (публични дружества със стотици милиони активи и проекти). Срокът за кандидатстване отново бе 3 дни.

В България коалицията се бори за оцеляването си и преговаря за нов кабинет, опозицията се стяга за предсрочни избори, а Корнелия Нинова, със съмнителни конкурси, назначава за 5 години напред шефове в най-големите държавни фирми, каза още Александър Михайлов.

Бившият шеф на „Кинтекс“ с жалба в съда срещу Нинова

Бившият шеф на „Кинтекс“ с жалба в съда срещу Нинова

Той публикува входираната и жалба в съда.