"Предложението ми е работодателските организации да наблюдават разходването на евросредствата в Министерство на икономиката." Това обяви на брифинг ресорният министър Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката подчерта, че иска по този начин да бъдат разсеяни всички съмнения около разходване на средства от ведомството. На всеки 2 седмици Министерство на икономиката ще прави публичен отчет на своята работа, който ще бъде качван на интернет страницата, а ако е необходимо, ще бъдат давани и брифинги за медиите.

Лъчезар Борисов: Съобразявам се с волята на парламента

Лъчезар Борисов: Съобразявам се с волята на парламента

17 години е работил за българската икономика в министерството

Преди началото на брифинга министър Борисов е провел среща с работодателски организации. В нея е взел участие и лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов като представител на законодателната власт. "Част от мерките са свързани и със законодателни инициативи", обясни Лъчезар Борисов.

Той посочи, че освен групата социално-икономически мерки, финансирани от бюджета, в размер на 1,163 млрд. лв., Министерство на икономиката ще разходва още 1,8 млрд. лв.

"Тези мерки от 1,8 млрд. лв. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв. от програмата reactEU. По мерките имаме съвпадение на около 85-90% с работодателите", добави министърът на икономиката.

Властта дава близо 2 млрд.лв. за социални и икономически мерки в COVID-кризата

Властта дава близо 2 млрд.лв. за социални и икономически мерки в COVID-кризата

Всичко това е от мазнинки, не взимаме дълг, увери Борисов

По думите на Борисов за изпълнение на икономическите мерки ще се наложат изменения в Закона за инвестициите."Ще има специален акцент върху инвестициите: насърчаване на съществуващи инвестиции: на 56 проекта за 700 млн. лв. и над 8 000 работни места. Очаквам нови инвестиции за над 1 млрд. лв. - това е нашата амбиция и цел", отбеляза той.

По време на брифинга Валери Симеонов подчерта, че подкрепя прозрачния начин на работа на министър Борисов. По думите му прекият диалог с представителите на бизнеса е гаранция, че за в бъдеще министерството ще има ефективна работа.

Представители на работодателите отчетоха на свой ред, че са доволни и че за първи път участват в обсъждането на мерките за подкрепата на бизнеса.