Правителството отпуска 1 млрд. 163 млн. за социални мерки за борба с кризата, възникнала заради пандемията от COVID-19 и още 731 милиона ще бъдат заделени за нови икономически мерки. Всички те бяха представени от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет.

Сред мерките са:

- Увеличаване с 30% на разходите за персонал на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от епидемията, както и увеличаване на ставката за нощен труд - МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и др.;

- Увеличаване на ставките за училищното и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. - общо 24.6 млн. лв.;

- Еднократна добавка към пенсиите - по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца - за целта са отделени 318 млн. лв.;

- Увеличаване на субсидирането на болниците със 17.3 млн. лв.

- Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ;

- Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 млн. лв. за допълнителни средства за личните асистенти;

- Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица - от 9 на 12 лева. Мярката влиза в сила от 1 октомври.

- Удължаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с още три месеца;

- Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия. За целта са заделени 67 млн. лв. до края на 2020 г.

- 1.8 млрд. лв. от вече наличните дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас. Борисов даде задача да се подготви електронният регистър, за да може максимално бързо мярката "3/10" и по-голямата мярка в рамките на 10-15 дни да отиде до хората.

- допълнителни 15 млн. лв. ще се преведат на Министерство на културата чрез Фонд "Култура" за творците на свободна практика.

- Към Министерство на туризма се предвиждат около 8 млн. лв. за ваучерите за почивка на хората, борили се с епидемията на първа линия. Очаква се над 38 000 лица да се възползват от това.

Премиерът съобщи, че с намаления ДДС в туризма приходите към юни са близо 28 млн. лева повече спрямо миналата година. В края на август ще стане известно изпълнението на полугодието.

Борисов обяви още мерки - за работилите, не за протестиращите

Борисов обяви още мерки - за работилите, не за протестиращите

Обявиха нови социално и икономически мерки - близо 2 млрд. лв. от мазнинки

България е втора по най-нисък дефицит, похвали се премиерът и няколко пъти каза, че тези пари, които сега се предвиждат, са от бюджета, а не се взима заем. Това, което ЕС отчете миналата седмица, е 8,6 процента спад на БВП на Европа като цяло. Има държави и сектори, които са с минус 20 процента.

Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят, допълни Борисов.

По думите му ако пандемията продължи и като се гледат приходите в бюджета, след три месеца ще говорим пак", каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

Премиерът допълни, че се обмисля и мярка, предложена от министъра на транспорта Росен Желязков за компенсиране на таксиметровите превозвачи. Тя би струвала 5-6 милиона на бюджета, ако те бъдат освободени от такси, заради спряната им дейност.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че по молба на туристическия бранш ще се допускат на територията на България туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония, които ще предоставят PCR тестове, които са направени 72 часа предварително. По думите му това ще е сериозна помощ на българските хотелиери.