Икономиката ни е в криза, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. "За индустрията въпросът дали идва криза не стои - всъщност кризата дойде", каза Велев.

Той даде пример със статистически данни, според които през юни има спад на износа с 6,4%. "За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е - 3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", каза Велев. 

Икономиката на еврозоната се забави, безработицата падна до нивата от 2008 г.

Икономиката на еврозоната се забави, безработицата падна до нивата от 2008 г.

През първото тримесечие БВП се повиши с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в ЕС 28

По думите му има спад на продажбите в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали. Очаква се за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната, каза представителят на работодателите.

Според него има два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото - да се каже честно на хората да бъдат по-разумни. "Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази", поясни той. 

ЕЦБ с нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната

ЕЦБ с нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната

Очаква се той да бъде обявен на заседание днес

От социалното министерство са поискали подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места.

"Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга - няма такива предпоставки", каза Велев. 

Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

Германската икономика се сви и забави растежа на всички в еврозоната

А пазарът на облигации в САЩ предупреждава за рецесия

Според Велев, страната ни може да се забави в чакалнята на еврозоната заради големия разход за американските изтребители Ф-16. "След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки", каза председателят на АИКБ.