Политиката за железницата е пагубна. Това констатира Веселин Киров от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт по време на пресконференция на тема: "БДЖ - грешни пари за бавни скорости". От сдружението настояват, че от 2007 г. досега са изразходвани около 3,8 млн. лв. за подмяна на железопътната инфраструктура. Въведената в експлоатация и модернизирана инфраструктура е предназначена да поддържа конвенционални линии - специално преустроени за скорости от 200 км/ч на 160 км/ч.

От сдружението напомнят, че ръководството на БДЖ многократно е обявявало как ще бъдат поръчани нови 42 мотрисни влака, които ще могат да развиват скорост от 200 км/ ч.

МС дава почти 104 млн. лв. възмездна помощ на БДЖ

МС дава почти 104 млн. лв. възмездна помощ на БДЖ

Парите трябва да се върнат до 28 декември 2020 г.

Киров коментира, че обявената обществена поръчка за закупуването на нов подвижен състав за БДЖ се движи непрозрачно и съществува сериозен риск да се повтори ситуацията с мотрисите Siemens, заради които дружеството почти изпадна в несъстоятелност.

Сдружението настоява първо да се направят обществени обсъждания на главните жп гари в страната, за да се покаже какъв подвижен състав ще се купува, за какви скорости ще бъде, какво ще се случва с настоящия подвижен състав, какво ще случи със спалните вагони, които бяха купени 2011 г.

БДЖ спря продажбата на активи на дружеството

БДЖ спря продажбата на активи на дружеството

Дружеството подписа споразумение с кредиторите по Втория заем

"Попитахме и ръководството на БДЖ - отговор не получихме", констатира Киров. По думите му в момента има висяща обществена поръчка за ремонт на въпросните Siеmens, а поддръжката им е спряна от поне пет години. Според сигнали на машинисти има счупени стъкла, неработещи климатици. По думите на Киров вече 14 години дизеловите мотриси се движат като парни локомотиви. Машинистите си носят вода, за да доливат в тези влакове, защото прегряват. "Това е абсолютно показателно за безхаберието за парите на данъкоплатците", заяви той.

Киров заяви, че за да бъде конкурентоспособна железницата трябва да има скорости от 250 км/ч, т.е. трасетата да бъдат направени и да бъде закупен адекватен подвижен състав.

"Това очевидно не се прави", посочи Киров.

Търсят цялостно решение за БДЖ

Търсят цялостно решение за БДЖ

МС отложи точката от дневния си ред

България остава като остров без никакво развитие в железопътния транспорт.

Лъчезар Динев от Българо-китайската търговска промишлена палата представи позицията на бизнеса. По думите му въпросните решения за закупуване на състав, който ще се движи едва със 160 км/ч пряко ще рефлектира върху туристическия бранш.

"В продължение на години работим така, че да направим да дойдат китайски туристи в България - имаше хиляди проблеми - те се изчистват един по един", заяви Динев.

Продават сградата на БДЖ в центъра на София

Продават сградата на БДЖ в центъра на София

Исканата цена е повече от 7 млн. лева

По думите му са вложени обществени средства на стойност 3,8 млрд. лв. в инфраструктура, която частично е на 160 км/ч, а друга на 200 км/ч докато в съседните Турция, Гърция, Румъния инфраструктурата е за 250 км/ч. Той посочи, че ефективна и добре функционираща жп система в България е предпоставка за привличането на туристи.

Динев бе категоричен, че въпросният подвижен състав може да бъде наречен "ретро". Фешън е да си купуваме ретро неща, но от това ще пострада бизнеса, категоричен бе той.

Така на година в Бургаското пристанище се очакват да пристигнат около 200 - 250 кораба за туристите, за тях ще можем да предложим само "алкохолен туризъм" в Слънчев бряг.

Вместо да отидат за час до Пловдив и да отидат до Перперикон.