Продават част от сградата на БДЖ в центъра на София. Офертата е на сайта на частните съдебни изпълнители.

В сградата, която се намира срещу къщата-музей на Иван Вазов, се помещава администрацията на дружеството. Постройката е паметник на културата и се намира на изключително атрактивно място в центъра на града.

Обявена е за продажба като офис с над 1800 кв. м площ. Исканата цена е повече от 7 млн. лева. Срокът за подаване на оферти е до 2 юли.

Московски: БДЖ ще спре, ако започне разпродажба на локомотиви

Московски: БДЖ ще спре, ако започне разпродажба на локомотиви

С помощта на Владислав Горанов да бъде решен проблема, надява се Московски

В самата оферта е посочено, че на публична продан са изнесени само идеални части от поземления имот и само 1/2 (една втора) идеална част от сградата. Упоменава се, че сградата е обявена за паметник на културата.

Запорираха 40 млн. лв. от сметките на БДЖ
Обновена

Запорираха 40 млн. лв. от сметките на БДЖ

Транспортното министерство търси решение, за да не се спира дейността на БДЖ

До подобна стъпка се стигна след като на 31 май 2018 г. бяха запорирани 40 млн. лева от сметките на дружеството.

Припомняме, на 26 януари тази година, министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди "във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство" в БДЖ да се извърши проверка.
Става въпрос за откъс от журналистическо разследване на Нова телевизия, в който откъс се твърди, че в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Назначаването им е само фиктивно. Според разследването в БДЖ имало и фиктивни ремонти на локомотиви.

Според сигнала локомотивите отиват на ремонт и се връщат развалени. Често локомотивите пристигали със същата неизправност, с която били изпратени за ремонт.

След това от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Той заяви, че е готов да си даде оставката, но състоянието на БДЖ не го навежда на подобна мисъл.

На 7 февруари 2018 г. правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата беше предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

На 30 януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията беше възложена на Софийската градска прокуратура.

Служителите, разкрили фиктивните ремонти в БДЖ, уволнени

Служителите, разкрили фиктивните ремонти в БДЖ, уволнени

Ръководството на БДЖ показва безпомощност пред истината

Прокуратурата тогава трябваше да провери твърденията, че в дружеството се извършва некачествен ремонт на локомотивите. Обект на проверката бяха именно сигналите за сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

На 31 май 2018 година стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, съобщиха от националния железопътен превозвач.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което той е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК.

Очаква се решение от Министерство на финансите.

Малко след това от БДЖ заявиха, че във връзка със запора на сметките на дружеството, активите на БДЖ няма да се продават, какъвто слух имало в медийни публикации.

След това пък от БСП поискаха от премиера Борисов план за спасяването на БДЖ.

Финансовото министерство отпуска възмездна помощ за БДЖ
Обновена

Финансовото министерство отпуска възмездна помощ за БДЖ

Ускоряват концесията на летище София с мотив - пари за БДЖ