Кредиторите по втория облигационен заем, който беше предоставен на "Холдинг БДЖ", са запорирали сметките на "БДЖ Пътнически превози", съобщи БНТ, позовавайки се на собствени източници.

Причината за запора е, че дъщерна компания към БДЖ е солидарен длъжник с холдинга.

Заместник-министърът на транспорта Велик Занчев съобщи пред обществената телевизия, че е направен запор на дъщерното дружество на "Холдинг БДЖ" - "БДЖ Пътнически преводи" за 40 милиона лева.

Активите на БДЖ няма да се разпродават, уверява дружеството

Активите на БДЖ няма да се разпродават, уверява дружеството

Взетият заем не бил наложителен за дейността на БДЖ

По думите на Занчев запорът е частичен и е наложен миналата седмица.

Заместник транспортния министър обясни, че 103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия към кредиторите.
"Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година - 120 милиона евро. Ние сме изплатили част от нея и към момента "Холдинг БДЖ" дължи 103 милиона главници и лихви и тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията, е "БДЖ-Пътнически превози", те са запорирали сметките на "БДЖ-Пътнически превози", така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари", обясни Занчев.

Към момента ресорното министерство търси решение, така че да не се стигне до спиране на оперативната дейност на дружествата в "Холдинг БДЖ".

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

БДЖ поставя краен срок за техническите преглед на локомотивите от осем работни часа

По думите на Занчев се обсъждат най-различни варианти. Когато министерството се спре върху конкретен план, той ще бъде оповестен и задействан, така че да няма проблем и да не спира оперативната дейност на дружеството, допълни Занчев.

Преговорите с кредиторите са интензивни, но с действията си те са втвърдили позицията си и затова сега е налице този казус, както обясни зам.-министърът. Той изрази надежда, че в близките дни - около понеделник, 4 юни, трябва да има варианти за действие.

План за спасяване на БДЖ от Борисов иска БСП

План за спасяване на БДЖ от Борисов иска БСП

Сключват се застраховки без обществена поръчка

"Ние сме информирали кредиторите за състоянието, за възможностите и предварително начертаните механизми какъв може да бъде вътрешния ресурс на министерството на транспорта, но за съжаление при всички тези механизми ние няма как толкова бързо да погасим този дълг, за това се разглеждат и варианти с министерство на финансите", обясни още той.

Пътуването с БДЖ - игра на руска рулетка

Пътуването с БДЖ - игра на руска рулетка

А компенсацията, която предложиха на пътниците - безплатен билет за пътуване с влак. Предложението дори звучи зловещо - имахте късмет и не пострадахте първия път, затова опитайте пак

Темата коментира и председателят на Съюза на железничарите в България към КНСБ Петър Кунев. По думите му кредиторите в момента буквално извиват ръцете на дружеството. Той не може да разбере защо действията са толкова крайни.

Според него от дружеството са успели поне да изплатят заплатите на служители няколко дни по-рано, така че да не се стига до забавяне на трудовите възнаграждения.
Той допълни още, че напрежение в БДЖ има. Самият той получили множество запитвания дали занапред ще има проблеми със заплатите на служителите.

БДЖ спасени от силата, която управлява държавата

БДЖ спасени от силата, която управлява държавата

Атакували БДЖ заради вътрешна свада между частни дружества

Във връзка със запора от БДЖ съобщиха, че няма да се разпродават активите на дружеството
Отговорът на дружеството идва по повод публикации в медиите, според които БДЖ ще разпродава 25 мотриси и 1 200 вагона. Това не е истина, разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, информират от БДЖ.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, допълват от националния железопътен превозвач.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което той е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК.

Очаква се решение от Министерство на финансите.

31 млн. лв. получава БДЖ от правителството

31 млн. лв. получава БДЖ от правителството

За погасяване на задължения по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.