Ако започне разпродаване на локомотиви, БДЖ ще спре дейност. Това заяви в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски по повод блокираните сметки на предприятието "Пътнически превози", цитиран от БНР.

Запорираха 40 млн. лв. от сметките на БДЖ
Обновена

Запорираха 40 млн. лв. от сметките на БДЖ

Транспортното министерство търси решение, за да не се спира дейността на БДЖ

Кредиторите на БДЖ могат чрез съдия изпълнител да удовлетворяват вземанията си, поясни транспортният министър. Той очаква идната седмица с помощта на Министерството на финансите проблемът да бъде решен.

"Ние имаме нотифицирана държавна помощ от Брюксел. Помолили сме Министерството на финансите да я активира. Ако ни помогнат, ще се разблокират сметките. Очакваме другата седмица да имаме някакво решение", допълни Московски.

Активите на БДЖ няма да се разпродават, уверява дружеството

Активите на БДЖ няма да се разпродават, уверява дружеството

Взетият заем не бил наложителен за дейността на БДЖ

Припомняме, на 26 януари 2018 година, министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди "във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство" в БДЖ да се извърши проверка.
Поводът бе журналистическо разследване на Нова телевизия, в което се твърди, че в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Назначаването им е само фиктивно. Според разследването в БДЖ имало и фиктивни ремонти на локомотиви.

Служителите, разкрили фиктивните ремонти в БДЖ, уволнени

Служителите, разкрили фиктивните ремонти в БДЖ, уволнени

Ръководството на БДЖ показва безпомощност пред истината

Според сигнала локомотивите отиват на ремонт и се връщат развалени. Често локомотивите пристигали със същата неизправност, с която били изпратени за ремонт.

След това от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Той заяви, че е готов да си даде оставката, но състоянието на БДЖ не го навежда на подобна мисъл.

План за спасяване на БДЖ от Борисов иска БСП

План за спасяване на БДЖ от Борисов иска БСП

Сключват се застраховки без обществена поръчка

На 7 февруари 2018 г. правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата беше предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

На 30 януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията беше възложена на Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата тогава трябваше да провери твърденията, че в дружеството се извършва некачествен ремонт на локомотивите. Обект на проверката бяха именно сигналите за сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

По-рано днес, 31 май 2018 година, стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, съобщиха от националния железопътен превозвач.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което той е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК.

Очаква се решение от Министерство на финансите.

Малко след това от БДЖ заявиха, че във връзка със запора на сметките на дружеството, активите на БДЖ няма да се продават, какъвто слух имало в медийни публикации.

След това пък от БСП поискаха от премиера Борисов план за спасяването на БДЖ.