emaxpress
Работодателите ще се върнат на масата на преговорите. Това обяви в кулоарите на парламента социалният министър Тотю Младенов, който дойде в кабинета на шефа на Народното събрание Цецка Цачева, за да чуе исканията на синдикатите.

В момента текат разговори и финансовият министър е с тях, обясни той.

Припомняме, вчера работодателските организации се оттеглиха от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Представители на бизнеса се събраха в централата на АИКБ, за да вземат официално решение за това, като зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев - който не присъства, е упълномощил колегата си от АИКБ Васил Велев да гласува „за" от негово име.

Причината е споразумението, подписано между кабинета и синдикатите, с което МС се ангажира да вдигне с три процента пенсионната осигуровка.

Младенов е убеден, че във вторник синдикати, работодатели и държава ще бъдат заедно на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалният министър коментира, че по по-голямата част от промените в пенсионната реформа държава и синдикати са постигнали съгласие.

По думите му има едно две неща, по които двете страни се разминават. Едно от тях е плавното увеличаване на стажа за пенсиониране, като предложението на кабинета е това да става от 2012 г. с 3-4 месеца на година за период от 8-10 години да се вдига стажа.

До 2020 г. трябва да стабилизираме системата, категоричен бе Младенов.