Почти 90% от свинефермите у нас са възстановили дейността си след епидемията от африканска чума през 2019 г. Това съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на свиневъдите в България Полина Хаджистоева.

Тя обаче поясни, че въпреки средствата за обезщетение, които бяха изплатенина стопаните, нивата на производство на свинско месо преди чумата не са възстановени.

Припомняме, през 2019 г. заради африканската чума бяха унищожени хиляди прасета. Това беше тежък удар за целия сектор на свиневъдството у нас - не само малки стопанства, но и индустриални ферми бяха засегнати от чумата.

Над 35 млн. евро струвала африканската чума на България

Над 35 млн. евро струвала африканската чума на България

Танева зове за синхронизирани действия на всички държави в борбата срещу болестта

Свиневъдите получиха европейско и национално подпомагане, с което да подобрят биосигурността и да купят нови животни.

Хаджистоева посочи, че фермите не работят с пълния си капацитет и не е достигнато нивото на производство на свинско месо преди кризата в сектора. Свиневъдите са се надявали, че след поголовното унищожаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

По думи на Хаджистоева вирусът циркулира в природата и има риск отново да се активизира. Част от фермите са близо до гори, което представлява опасност. Преместването им обаче все още не е възможно заради нуждата от огромен финансов ресурс.

Хаджистоева обясни, че е нужно още време, за да се възстановят напълно свинекомплексите в страната.

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Новите огнища са 5