Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на дискусия за заболяването по време на изложението "Зелена седмица" в Берлин, съобщават от Министерството на земеделието. 

Тя посочи и че в Европа са избити 1,4 милиона прасета, като в 12 страни, от които 10 - членки на ЕС, има над 3900 огнища на болестта.

По нейни думи в момента са регистрирани 49 огнища. Тя подчерта, че в страната ни все още има силно развито индустриално животновъдство и много предприятия с голям брой животни.

Танева посочи, че географското местоположение на България предполага проникването на екзотични и типични болести в Европа. По нейни думи страната ни се е справила успешно, тъй като не е допуснала нито една на територията на общността.

Епизоотичният съвет одобри плана за африканската чума

Епизоотичният съвет одобри плана за африканската чума

Описва подробно организацията при възникване на кризи

С АЧС се получи се различно - болестта влезе от север и през 2018 г. България регистрира първото си огнище, поясни министърът. Тя отбеляза, че от 2015 г. досега са засегнати 15,5% от поголовието на свинете майки у нас.

Според Танева последиците от развитието на чумата по свинете са намаляване на поголовието, поскъпване на свинското месо и ощетяване на данъкоплатците в общността по отношение на обезщетения и финансиране на мерки за борба с болестта.

Тя посочи, че интензитетът на заболяването у нас е преминал през август 2019 г.

Основните трудности в борбата с болестта според министъра са комуникационните проблеми и липсата на знания в обществото какво представлява чумата по свинете.

Танева изтъкна, че България е предприела непопулярни мерки, визирайки евтаназирането на прасета в задните дворове.

След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: успехът за изкореняване на АЧС се състои единствено и само в обединени, синхронизирани действия на всички държави в света, заяви тя.

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Новите огнища са 5

Министърът изрази мнение, че трябва да се актуализира ветеринарното законодателство и да има единни и стриктни стандарти, както и да се въведат много по-високи нива на сигурност.

Припомняме, че в последната седмица заразата с африканската чума по свинете отново се разраства, като миналата седмица бяха открити пет нови огнища в стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско. В края на миналата седмица започна умъртвяване на животните в един от най-големите свинекомплекси в Брестак, където се отглеждат 40 000 прасета. Наличие на африканска чума по дивите свине в Ямболско бе потвърдена също миналата седмица.

Започна умъртвяването на над 40 000 прасета

Започна умъртвяването на над 40 000 прасета

Открити са 4 нови огнища на африканска чума

В последните два дни в седем села в Търговищка област бяха регистрирани случаи на африканска чума при диви свине.

Като част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете бяха спрени и проверките на ДФ "Земеделие" в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Епидемията от свинска чума сериозно засегна страната ни миналата година, когато бяха веведени и извънредни мерки. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо.