Централният епизоотичен съвет е готов с плана за контрол върху разпространението на африканската чума по свенете в България през настоящата година.

На проведеното днес заседание този план е утвърден, като предстои да бъде гласуван и от Министерски съвет. Целта на плана е да се разпределят дейностите за борба с болестта между различните държавни структури.Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при превенцията. Предмет са и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.

Стратегията за борбата с АЧС включва пет основни стълба: засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения.

Забраняват свинското месо на всички фермерски пазари

Забраняват свинското месо на всички фермерски пазари

Инспектори ще извършват засилен контрол

Припомняме, че в последната седмица заразата с африканската чума по свинете отново се разраства, като миналата седмица бяха открити пет нови огнища в стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско. В края на миналата седмица започна умъртвяване на животните в един от най-големите свинекомплекси в Брестак, където се отглеждат 40 000 прасета. Наличие на африканска чума по дивите свине в Ямболско бе потвърдена също миналата седмица.

В последните два дни в седем села в Търговищка област бяха регистрирани случаи на африканска чума при диви свине. 

Като част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете бяха спрени и проверките на ДФ "Земеделие" в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Епидемията от свинска чума сериозно засегна страната ни миналата година, когато бяха веведени и извънредни мерки. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо

С 50% поскъпна свинското месо през 2019 г., но не заради чумата

С 50% поскъпна свинското месо през 2019 г., но не заради чумата

Според Асоциацията за защита на потребителите поскъпването е спекулативно