Летищата във Варна и Бургас отчитат близо 80% спад на пътниците през тази година заради коронакризата, съобщи БНТ.

Равносметката показва, че Летище Варна през тази година е обслужило малко над 600 000 пътници, което е със 70% спад спрямо миналата година. По-драматични са цифрите за аеропорта в Бургас, където са преминали едва 400 000 пътници. Това е с 85% по-малко спрямо 2019 г.

По думите на Димитър Биков, началник отдел "Авиационен маркетинг", Летище Варна, през миналата година пътникопотокът е бил 5 милиона за двете летища. 

Очакванията за следващата година са по-оптимистични. Вече има заявки за полети от Полша, Чехия и Германия, въпреки несигурността в цял свят заради пандемията.

Според предварителните прогнози, летищата във Варна и Бургас могат да обслужат над 2,5 милиона пътници през 2021 година.

Правят се опити в България да се върнат английските и руските туристи. Тези два пазара бяха затворени през тази година.

"Искрено се надяваме, че на политическо ниво ще се постигне договорка за отваряне на руския пазар, който е от изключителна важност, особено за летище Бургас. Също, че България ще бъде включена в "зелен коридор" за английските полети и ще се възобновят полетите на големите английски туроператори", категоричен е Биков.

На летищата в морските градове ще бъде открита лаборатория за антигенно и PCR тестване. При необходимост ще се правят тестове на пътниците и персонала.

За осигуряване на постоянната защита на пътуващите и персонала, се предприемат всички мерки за безопасност. Контактните повърхности са били обработени с нанопрепарат с дълготрайно действие срещу вируси, микроби и бактерии.

Въпреки кризата и трудната година, не се е наложило да се правят големи съкращения на персонала. От компанията са кандидатствали по мярката 60/40, за да запазят работниците си.