Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и геополитическа нестабилност би могъл да доведе до допълнително охлаждане на икономиката, заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред БНР .

По думите му през настоящата година се отчита ръст на икономиката на страната ни. "Европейската банка за възстановяване и развитие и МВФ коригираха прогнозата си в положителен аспект за допълнителен ръст на българската икономика. Вече виждаме ръст до близо 2%", посочи Богданов. Като друг положителен факт той отчита, че се запазва доверието на инвеститорите. По думите му за първата половина на 2023 г. се отчитат инвестиции от 2 млрд. евро, което се доближава до миналогодишните нива.

"Очакваме мерките, които се налагат за намаляване на инфлацията и в Европа, и в България, да дадат резултат. Видяхме го вече в големите икономики - Австрия и Германия дори влязоха в рецесия. Отчетохме тези данни и по ръста на износ тази година, той намалява със 7,6%, сравнено с предходната година", каза още Богдан Богданов. Той обясни, по тази причина в краткосрочен план българските компании могат да очакват стагнация по отношение на основните си традиционни пазари като европейските. Затова според икономическия министър българският бизнес трябва да погледне и към други пазари.

МВФ вече очаква и по-висок ръст, и по-висока инфлация в България

МВФ вече очаква и по-висок ръст, и по-висока инфлация в България

Пандемията и войната забавят световната икономика

Той заяви също, че политиката на правителството трябва да се гледа през фокуса на големите цели като влизането ни в Шенгенското пространство и е Еврозоната. "България е абсолютно готова да бъде пълноправен член на Шенген, както и да бъдем част от Еврозоната от януари 2025 г.", категоричен бе Богданов.

Той коментира и ситуацията с цените на горивата, дерогацията за руския петрол и преминаването на българската рафинерия към суровина от други източници. Богдан Богданов посочи, че българският пазар не е изолиран, а се влияе от борсовите цени. "Дерогацията на руски петрол е с определен краен срок от ЕК. Трябва да направим така, че рафинерията да работи с неруски петрол, но да продължи да работи с максимален капацитет", изтъкна той. Икономическият министър увери, че държавата ще следи стриктно преминаването на "Лукойл" към неруски петрол. Той уточни, че графикът за това вече е регламентиран законово, като са заложени производствени обеми, които "Лукойл Нефтохим" трябва да поддържа, така че да не се стигне до значително намали намаляване на производството и освобождаване на работници в рафинерията.

Ще скочи ли горивото над 4 лв. и това рекет ли е спорят депутати

Ще скочи ли горивото над 4 лв. и това рекет ли е спорят депутати

В НС не са единодушни дали може Лукойл да работи без руски петрол от 2024 г.

Богданов беше категоричен, че ако "Лукойл Нефтохим" не изпълнява конкретните ангажименти, държавата може да се намеси, за да бъде запазен този стратегически за страната ни актив. "Особеният търговски управител ще бъде предлаган от министъра на икономиката на Министерския съвет. Имаме готовност да реагираме, ако се наложи", обясни той.

Богдан Богданов каза още, че рафинерията не е внасяла вноската си във фонда за енергийна сигурност, защото по закон е трябвало да бъде получена нотификация от Европейската комисия, но от служебното правителство не било направено нищо по въпроса и едва сега кабинетът "Денков" е поискал такава нотификация.

„Лукойл“ се тревожи от предсрочно прекратяване на дерогацията у нас

„Лукойл“ се тревожи от предсрочно прекратяване на дерогацията у нас

Ще създаде рискове на пазара на горива в страната