В тази тежка ситуация продължаваме да подпомагаме българските производители и да изпълняваме поетите от нас ангажименти.

Днес ДФ "Земеделие" изплати 445 млн. лева за Кампания 2019 по Схемата за плащане за селскостопански практики - зелени директни плащания.

Средствата са отпуснати на 56 490 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда утвърдени стандарти.

Това написа в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов.

Депутатите спорят как да се защити родния фермер

Депутатите спорят как да се защити родния фермер

17 000 са работещите на пазарите

Припомняме, че по-рано, правителството прие постановление, с което задължи веригите магазини да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си.

Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство, посочват от Министерски съвет. Постановлението е прието на днешното извънредно заседание, проведено дистанционно, каквато традиция въведе правителството по време на извънредното положение.

То се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Във веригите следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

От Министерски съвет заявяват, че приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Според БСП обаче, управляващите са взели конюнктурно решение на парче за родната продукция в магазините.

Задължиха търговските вериги да отделят място за производители по региони

Задължиха търговските вериги да отделят място за производители по региони

Място за продажба, която да е обозначена

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави въпроса за неравните субсидии, които нашите земеделци получават в сравнение със западните стопани.

Тя прогнозира, че мярката няма да е ефективна.

Време е да защитим българския национален интерес, настоя Нинова. Веригите щели да спазват закона, по мнението ѝ. От името на Бойко Борисов тя предлага в закона да се запише идеята на премиера неизкупената заради затварянето на пазарите и тържищата стока на производителите да се изкупи от държавата и да се даде на социално слабите.

Левите поискаха пазарите да останат отворени.

Според Румен Гечев, мерките за веригите и обособените щандове са пиар акция. Социалистите искат квоти за българска продукция.