Целта на проверките на пазарите не е да се търсят нарушения и да съставят актове - правели го с нежелание, но се налагало по негови думи.

Това стана заяви по време на днешната проверка министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с кмета Йорданка Фандъкова инспектира дали се спазват мерките срещу коронавируса на пазара на "Красно село" в София.

Най-често се нарушава заповедта на министъра, а именно отваряне на обект на територията на пазарите.

5 акта за нарушения съставиха на столичния пазар в "Красно село", съобщи bTV, но по-късно от Софийската здравна инспекция опровергаха информацията. Съставени са 5 акта, но на други пазари - Женския пазар, Димитър Петков, Дружба 2 и Овча купел.

Пазарите са отворени до утре включително и през днешния ден търговци не се санкционират, че работят. 

Женският пазар отново работи при още по-строги мерки

Женският пазар отново работи при още по-строги мерки

Прекратени са договорите на трима търговци

Той заяви, че днес на пазара има добра организация за разлика от събота и неделя, когато масово разпоредбите не са се спазвали. Маринов обясни, че е ангажиран и повече ресурс - както полицейски, така и на фирмата, сключила договор за охрана.

От своя страна кметът обясни, че целта на проверката е пазарите да работят както заради търговците, така и заради клиентите. Тя е доволна, че има създадена организация чрез КПП-та. Хората са с маски, а търговците са осигурили дезинфектант на всяка сергия.

Въпросът е да се спазват тези правила, защото от това зависят по-нататъшните мерки, категорична бе Фандъкова.

"Пазарите са безопасни. Струпване на хора на столичните пазари "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" не е имало никога. Дисциплината е желязна", категоричен бе Николай Попов, изпълнителен директор на "Пазари Юг" ЕАД. 

Той смята, че не е редно заради нарушения на мерките на определени места да бъдат затваряни всички пазари.

Така се получи, че покрай сухото гори и мокрото, заяви Попов и изрази надежда, че след като щабът види какво се случва на пазара в "Красно село" и се увери в усилията им, мерките ще отпаднат или няма да са толкова рестриктивни.

Припомняме, в края на изминалата седмица със заповед на Кирил Ананиев се отвориха пазарите. Струпването на хора наложи въвеждане на допълнителни мерки като КПП-та, които обаче не дадоха резултат и бе издадена повторна заповед за затваряне.

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Фандъкова предлага компенсации за търговците по пазарите

Отстъпки за наема, включително и три месеца след падане на мерките