Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи мерки в компенсация на търговците, след като от днес пазарите в София отново бяха затворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Кооперативните и цветни пазари в София няма да работят днес 12 април, а от понеделник до сряда (13-15 април) търговците ще могат да отворят и да продадат продукцията, с която разполагат. От 16 април пазарите отново се затварят до второ нареждане.

Фандъкова съобщава, че за времето, в което не работят, търговците на общинските пазари няма да плащат наем, а 3 месеца след като се възстанови дейността им, ще плащат половината от наема. Предложението като мярка ще се внесе за обсъждане в общинския съвет на 16 април.

Броят на посетителите в последните дни нарасна в пъти и осигуряването на нужното разстояния и ред, не могат да се гарантират дори и със създадените пропускателни пунктове и еднопосочност на движението. Именно множеството нарушения бяха причината затворим Женския пазар, посочва Фандъкова.

Сдружението на общините притеснено, че мерките за пазарите не се спазват

Сдружението на общините притеснено, че мерките за пазарите не се спазват

Шефът на сдружението Даниел Панов призовава за стриктно спазване на правилата

Припомняме, в края на изминалата седмица със заповед на Кирил Ананиев се отвориха пазарите. Струпването на хора наложи въвеждане на допълнителни мерки като КПП-та, които обаче не дадоха резултат и бе издадена повторна заповед за затваряне.

Кметът припомня, че София е милионен град и спазването на мерките за физическа дистанция на много места е трудно. "В същото време в града ни има най-много граждани заразени с COVID-19. Това са фактите, с които трябва да се съобразим, за да запазим живота и здравето на максимален брой хора."

Софиянци напълниха пазарите

Софиянци напълниха пазарите

Хората били с маски, но не се спазвала дистанция

Припомняме, че в София са най-много случаите на коронавирус, като към днешните данни  на Оперативния щаб те надминават 400.