В магазините задължително да има българска стока. Това обсъждат депутатите по време на днешното извънредно заседание на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави въпроса за неравните субсидии, които нашите земеделци получават в сравнение със западните стопани. С вчерашното постановление на Министерския съвет, управляващите взели конюнктурно решение на парче за родната продукция в магазините.

Тя прогнозира, че мярката няма да е ефективна. Пречките като такса "Реклама" и такса "Торбичка" оставали. В спора правителство - вериги са победили веригите, смята соцлидерът. 

Депутатите увеличиха пределната възраст за постъпване на военна служба

Депутатите увеличиха пределната възраст за постъпване на военна служба

Възможно е пенсионирани военни да бъдат наемани по предложение до министъра

Време е да защитим българския национален интерес, настоя Нинова. Веригите щели да спазват закона, по мнението й. От името на Бойко Борисов тя предлага в закона да се запише идеята на премиера неизкупената заради затварянето на пазарите и тържищата стока на производителите да се изкупи от държавата и да се даде на социално слабите.

Левите поискаха пазарите да останат отворени. Александър Сабанов от ВМРО защити мерките и обясни, че пазарите се затварят само за предстоящите празници. Дали е било правилно или не само времето ще покаже, отчете той. Красимир Ципов от ГЕРБ припомни, че става въпрос за временни мерки, които ще важат за извънредното положение.

Христо Проданов от БСП посочи, че 17 000 са работещите на пазарите. Защо трябва да се съсипват тези съдби, недоумява червеният депутат. Всички имаме грижа за хората от пазарите, сподели и Искрен Веселинов от ВМРО.

Депутатите гласуваха санкция  от 15 хил. до 25 хил. лева за търговските вериги, които не се съобразят с постановлението на министерски съвет да имат на щандовете си задължително български стоки. Ако нарушението бъде извършено повторно, глобата скача от 30 хил. до 50 хил. лева.

БСП иска да опази от гафове властта чрез връщане на парламентарния контрол
Обновена

БСП иска да опази от гафове властта чрез връщане на парламентарния контрол

БСП предлага изменения в решението за работа на Народното събрание