Ако Дянков има някаква вина, то тя е че той не очакваше кризата в Гърция да е такава и че щяха да ни приемат в еврозоната.

Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на Антон Кутев от БСП, който попита „какво трябва да се направи в държавата, за да се премахне това недоразумение Симеон Дянков".

След като коментира, че от трибуната на парламента не трябва да се говори по този начин, Борисов заяви, че финансист номер едно не е предвидил правилно ситуацията в Гърция и „всички са тръгнали, за да защитят интереса на държавата."

Отговаряйки на упрека на опозицията, че Симеон Дянков не е достатъчно компетентен, за да се справи с икономическата криза, Борисов каза: Трябваше да приемем бюджет с целия дефицит на предишното правителство.

Ако сега мога да върна времето назад, нямаше да приема този бюджет, щях да го приема с два милиарда дефицит. Така че, благодарете ми, че съм приел вашия пасив. Защото ние не сме направили дефицита, изтъкна Борисов.

Премиерът се обърна към Антон Кутев с думите, че приема неговото определение, че Дянков има вина, но тя се състои единствено в погрешната преценка за икономическото състояние на Гърция.

Борисов отговори и на въпрос на червената депутатка Корнелия Нинова, която го обвини, че не се справя с контрабандата. Тя беше категорична, че правителството води една съзнателна и последователна политика за увеличаване на контрабандата.

В отговора си премиерът изнесе различни данни за приходи от митниците и събрано ДДС.
Така стана ясно, че за първите четири месеца на годината митниците са събрали 798 млн. лв. от внос. По думите на Борисов с 28% повече приходи са събрани от ДДС, а от началото на годината приходите от акцизи са 1,169 млрд. лв. Това е 60% повече спрямо същия период на миналата година.

Премиерът изтъкна, че почти 100 млн. лв. са възстановени за унищожените цигари със стар бандерол. Драстично увеличената ставка на цигарите доведе до значително намаление на потреблението, коментира Борисов.

Той посочи, че ЕС определя всички страни-членки  да наложат еднакви цени на цигари, за да няма контрабанда. Очаква се единствено страните с външни граници да имат проблем с контрабандата на цигари, обясни Борисов и добави, че истинският проблем за страната ни идва от Молдова, Румъния, Украйна.

Премиерът още един път посочи, че предстоят редица акции срещу контрабандата у нас.

В реплика Корнелия Нинова заяви, че изнесените данни от Борисов са манипулативни и неточни. Тя бе категорична, че Симеон Дянков е некомпетентен да се справи с кризата, намалялата събираемост в бюджета и контрабандата.

В тази връзка червената депутатка коментира, че причините за тези проблеми са ясни и те си имат имена - Симеон Дянков, Ваньо Танов, МВР и самият премиер.

Според Нинова твърде високият акциз на цигарите увеличава контрабандата и намалява митническите приходи от вноса на цигари. Тя припомни, че страната ни е въвела акциз по-висок от искания от ЕС. По думите й той трябва да бъде намален незабавно.

Корнелия Нинова цитира също така и думи на шефа на митниците Ваньо Танов, който заявява, че не може да се справи с контрабандата. Такъв човек няма място там, подчерта червената депутатка.