Акцизът на алкохола и горивата няма да бъде увеличаван от следващата година. Такива параметри ще бъдат заложени и в бюджета за следващата година.

Акцизът обаче на цигари ще се увеличи, както беше и предварително обявено, припомняме, той става 72 евро за 1000 къса цигари.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след работна среща с министрите от кабинета, продължила над 4 часа.
Темита са засягали параметрите във финансовата рамка за следващата година.

Премиерът заяви, че бюджетът ще бъде много тежък и уточни, че Обвинения срещу тримата лидери на тройната коалиция - Доган, Станишев, Симеон - остават.

После ще се чудя какво да правя с договора на Станишев за корветите, допълни видимо ядосан премиерът Борисов и продължи:

"От тези, които ме критикуват искам само едно - да не говорят и да не ме дразнят.
Ще изведа държавата от кризата. Единственото, което искам е - мълчете!"

Борисов:
От тези, които ме критикуват искам само едно - да не говорят и да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата!

Бойко Борисов покани на дебат в петък министри от старото с министри от неговото правителство.

Въпреки че миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че акцизът върху алкохола скача с 15%, днес това отпадна.

Осигурителната тежест ще бъде намалена с около 2 на сто.

Финансовият министър обяви, че брутният вътрешен продукт през 2010 г. ще бъде 63,518 млрд. лв., което е 10 милиарда лева по-малко, с 6.5 милиарда по-малко ще са приходите в държавната хазна.

„Бюджет 2009 г. беше направен с изключително нереална рамка. За първите шест месеца, докато разходите са се увеличавали с 25%, приходите са намалели с 11%.
Това е довело до дефицита за тази година във всички министерства и агенции", заяви още финансовият министър.

Обмисля се вариант и 2% от здравните вноски, които са блокирани от БНБ като резерв, да бъдат отблокирани, за да се ползват за осигуряване на лекарства на онкоболните.
Така ще бъдат освободени 700 милиона лева, за което обаче е необходимо решение на НС.

Въпреки че в социалното министерство се очаква дефицит близо 400 млн. лева, заради харчове от предходното управление, пенсиите няма да се пипат, подчерта премиерът.

За пенсии в бюджета за следващата година са заделени 7.4 милиарда лева.

Парите за образование също няма да бъдат намалявани в Бюджет 2010, като така субсидиите за училища и университети ще останат същите. Няма да се намалят и парите за БАН.

Заради рестриктивния бюджет обаче ще се наложат тежки реформи в земеделието, призна министър Мирослав Найденов

МВР няма да се съкращават служители, но ще отпаднат незаетите щатове.

Всеки един от министрите накратко представи сътуацията в повереното му ведомство.

„Над 700 млн. лв. са похарчени в МОСВ през последните няколко години за абсолютно никому ненужни проекти", съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

„Ситуацията в Министерство на земеделието също е изключително тревожна и тежка. По думите на министър Найденов в министерството са сключвани рамкови споразумения, които не са обезщетени финансово.

97 млн. лв. се очертава да бъде дефицитът в Министерство на труда и социалната политика до края на годината, обяви министър Тотю Младенов.

В МВР са необходими 58 млн. лв., за да функционира ведомството, заяви министър Цветан Цветанов.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи за натрупани задължения към държавния бюджет на предприятието „Вазовски Машиностроителни заводи" ЕАД в Сопот в размер на над 50 млн. лв.

„Точно толкова са просрочените задължения в лечебните заведения за болничната помощ, плюс около 270 млн. лв. текущи задължения", обяви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
Той предупреди за изключително ниска събираемост на здравноосигурителните вноски.

За трудности и финансови задължения в Министерство на външните работи сигнализира и министърът Румяна Желева.
„Страната ни дължи пари по проектна спогодба с различни държави във връзка с недвижими дипломатически имоти на страната ни. Става въпрос за милиони левове", уточни Желева.
Други задължения на държавата са свързани с неизплатени корпоративни данъци на имоти в други държави. Тези имоти не са били използвани по предназначение, а са били отдавани на други лица за търговски цели.

В Министерството на транспорта са сключени договори за 4,5 млн. лв., които не са финансово обезпечени в рамките на тази година. Особено драматично е положението в железниците", съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

До края на годината и Министерството на отбраната очаква дефицит от 350 млн. лв. „На 31 октомври изтича срокът за плащане на годишната вноска за фрегата от Белгия, която е в размер на 19, 5 млн. лв. В момента в бюджета на ведомството за нея има 1000 лв.", обяви министърът на отбраната Николай Младенов.